Србија

УПРАВО ЈЕ ИЗДАТО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Не путујте кроз Србију

И косовски органи неретко практикују хапшење особа српске националност

Тзв. Косовско министарство спољних послова позвало је грађане да избегавају да путују у Србију а да, уколико то не могу да избегну буду пажљиви на путу.

„У складу са међународним и правним обавезама да обавештавамо грађане и бринемо о безбедности и интегритету сваког држављанина Косова, Министарство спољних послова сматра да Србија више није територија која пружа минимум правне и физичке безбедности“, наводи се у саопштењу косовског министарства, преноси Коха.

Овакво саопштење, резултат је како наводе, „упорних хапшења држављана Косова од стране Србије“, а став косовског министарства је да су та хапшења у супротности са међународним праксама сарадње и бриселским договорима.

Како даље наводе, до хапшења долази под „лажним околностима“, а ухапшени често бивају „физички и психички злостављани“.

Српски истражни органи привели су, а потом и одредили једномесечни притвор Назиру Мехметају у суботу због сумње да је починио ратни злочин.

До хапшења је дошло на прелазу Мердаре након што се Мехметај, косовски Албанац који живи у Швајцарској, враћао из Београда на Косово.

И косовски органи неретко практикују хапшење особа српске националност осумњичених за ратне злочине на Косову на прелазима. Најновији такав случај је случај Зорана Ђокића који је прошлог фебруара ухапшен на прелазу Јариње и од онда се налази у притвору, а недавно је против њега покренут и судски процес.

Извор: Коссев/Д.С.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ