Научници са Универзитета у Невади идентификовали су ген код одређених животиња – укључујући краве и неке врсте рибе – који их повезује са добијањем најтежих болести.
Код риба које имају овај ген, он је пронађен у малим количинама у месу, а у великим у кавијару који се прави до њихових јајашаца.
Овај ген, назван ЦМАХ, може да доведе до стварања одређених врста шећера у животињама. Тај шећер потом активира упалне процесе када једемо црвено месо.
Те упале потом повећавају ризик за стварање тумора и кардиоваскуларних болести.
Ранија истраживања повезивала су овај опасан шећер са добијањем рака, али најновији извештај објављен у журналу Геномска биологија и еволуција, је први који је идентификовао животиње са ЦМАХ геном које такође имају овај шећер.
Истраживачи се надају да ће њихово откриће помоћи другима да додатано прошире њихове резултате и открију које још све животиње садрже овај опасан шећер.
Ако се бринете за своје здравље, најбоље би било да пређете на пилетину и ћуретину јер они не садрже ове шећере.
Извор: Ало.рс