Свет

ЗАПАД И КИЈЕВ ДРХТЕ: После Кимове пешадије, Путин довео и њих?!

Јужнокорејски извори наводе да је Северна Кореја, осим слања копнених трупа, послала борбене пилоте у Русију како би подржала руске војне операције у Украјини, преноси „Њузвик“.

Да ли ће летети на руским авионима?

Јужнокорејски медиј ТВ Чосун известио је да је прошлог месеца Северна Кореја послала борбене пилоте у Владивосток, град на руском Далеком истоку, где се очекује њихово распоређивање заједно са копненим трупама од 8. октобра. Иако се спекулише да би пилоти могли бити обучавани за управљање руским борбеним авионима, такође постоји могућност да је Русија, суочена с недостатком пилота током рата у Украјини, затражила помоћ од Северне Кореје.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ако се ова информација потврди, то би било прво распоређивање севернокорејских борбених пилота у иностранству још од Вијетнамског рата, где су такође учествовали у војним операцијама. Били су активни и током Јомкипурског рата 1973. године, борећи се у Сирији и Египту.

Ова ситуација могла би да представља значајну ескалацију учешћа Северне Кореје у сукобу, поред већ постојећих тврдњи о слању копнених трупа које су наводно распоређене у Украјини.

Северна Кореја одбацује оптужбе Украјина и Јужна Кореја оптужиле су Северну Кореју за слање трупа како би подржала руске војне напоре у Украјини, што је изазвало међународну забринутост. Сеул и Кијев тврде да је Ким Џонг Ун послао војну помоћ Москви, укључујући копнене трупе и пилоте, како би подржао војну офанзиву Владимира Путина.

Међутим, Северна Кореја је преко свог представника у Уједињеним нацијама одбацила те тврдње, називајући их „неутемељеним, стереотипним гласинама“. Пјонгјанг истиче да је њихова сарадња с Москвом легитимна и да није усмерена против трећих земаља.

Истовремено, Јужна Кореја разматра могућност слања обавештајних агената у Украјину како би пратили севернокорејске војнике који се боре на страни Русије. Сеул такође разматра могућност снабдевања Кијева оружјем, што би додатно ојачало сарадњу Јужне Кореје с Украјином у контексту одбране од руских снага.

Рањивост руских авиона

Северна Кореја поседује флоту од више од 900 борбених авиона, према извештају америчке Обрамбене обавештајне агенције из 2021. године. Најспособнији авиони у њеној флоти укључују јуришне авионе Су-25 и борбене авионе МиГ-29, који су набављени из бившег Совјетског Савеза. Авион Су-25 показао се кључним у бројним сукобима, а интензивно се користи и у текућем рату у Украјини.

Према холандском сајту Орyx, који анализира обавештајне податке из отворених извора, визуелно је потврђено да је Русија изгубила 114 авиона од почетка рата у Украјини, укључујући 34 авиона Су-25. Овај сајт прати губитке војне опреме на основу доступних визуелних доказа, пружајући увид у обим руских ваздушних губитака.

Ови подаци наглашавају важност Су-25 у ваздушним операцијама, као и рањивост руских и совјетских авиона у сукобу.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ