Свет

КИЈЕВ НА НОГАМА: Кога је то Ким послао у Украјину?! (ВИДЕО)

Севернокорејски војници који су наводно послати да ратују у Украјину, долазе из редова специјалних снага (ССО), чија бројност износи око 200.000 људи.

Ове снаге су углавном усмерене на испитивање и тестирање одбрамбених система Јужне Кореје.

Према подацима јужнокорејске обавештајне службе (НИС), овим војницима су додељене руске војне униформе, оружје и лажне исправе. Очекује се да ће бити распоређени на украјински фронт након завршетка обуке и прилагођавања.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

НИС је изјавила да овај потез делује као покушај прикривања чињенице да севернокорејске трупе учествују у сукобу, представљајући их као руске војнике. Украјински министар спољних послова, Андриј Сибига, изјавио је у суботу да присуство севернокорејских војника представља „велику претњу даљој ескалацији“.

Упркос њиховој лојалности Пјонгјангу, и даље је нејасно какву тачно улогу севернокорејске специјалне снаге, које не говоре руски језик, могу имати на источном фронту Украјине. С обзиром на то да се сукоб претворио у рат исцрпљивања, ово није типичан терен за спровођење тајних мисија, какве специјалне јединице обично изводе.

За разлику од других водећих специјалних служби света, о операцијама севернокорејских специјалних снага (ССО) се зна врло мало.

Аналитичар Максвел Голдстин из лондонске консултантске фирме Греј Дајнемикс, која се бави обавештајним пословима, описао је у јулу ССО као „врхунски обучене трупе, опремљене најбољом доступном опремом за опасне, али кључне мисије“.

Према његовим речима, ССО се састоје од 12 лаких пешадијских бригада, три извиђачке јединице специјализоване за операције иза непријатељских линија, три ваздушно-десантне дивизије, као и три специјализоване снајперске јединице, уз додатне снајперске бригаде придружене ваздухопловним и морнаричким снагама.

Занимљиво је да је процењена бројност ССО-а, која износи око 200.000 људи, значајно већа у поређењу са међународним стандардима. На пример, британски САС има око 500 активних припадника, док америчка Делта Форце броји око 2.000 оперативаца.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ