Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ ТВРДИ: Руси пробили одбрану, кључни град пред падом

Фото: Х принтскрин

Руске снаге интензивирале су напоре да преузму контролу над градом Часов Јар у Доњецкој области, а према извештајима аналитичара Билд-а Јулиана Ропкеа, успели су да пробију украјинску одбрану и постигну значајан напредак.

Како преноси украјински портал Унијан, руска војска је годинама покушавала да пробије фронт у овом региону, али до сада нису успели да пређу канал Северски Доњец-Донбас на истоку. Међутим, прошлог петка, чеченска претходница руских снага успела је да пређе канал и напредује 2,5 километра према западу, дуж јужне ивице града Часов Јар.

Јулиан Ропке наглашава да је после пет месеци жестоких борби, руска војска коначно пробила украјинску линију фронта јужно од Часова Јара.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Као симбол овог напретка, руски војници су поставили своју заставу на једну индустријску зграду која се налази 2,5 километра иза канала, чиме су створили мостобран за даље операције.

Снимци показују руске трупе како се пењу на зграду и припремају се за успостављање чврстог упоришта у овом подручју, што указује на њихову намеру да консолидују своје позиције пре даљег напредовања.

Према анализи Ропкеа, руске трупе се вероватно неће одмах кретати према западу, већ ће се преусмерити према северу, у покушају да се приближе центру Часова Јара.

Ова стратегија би им омогућила да даље дестабилизују украјинске одбрамбене линије у Доњецкој области, док би истовремено поставили темеље за дубљи продор у овом стратешки важном региону.

Уколико се руске снаге учврсте на северним прилазима, Часов Јар би могао постати кључна тачка у ширем контексту руских операција у источној Украјини.

Извештаји из украјинске војске, које је пренела америчка новина Волстрит Џорнал, потврђују да су руске снаге последњих дана успеле да се пробију у околини Часова Јара, покренувши офанзиву из два правца.

Украјински команданти признају да је ситуација на овом делу фронта изузетно тешка, с обзиром на континуиране нападе и руску офанзиву која се одвија са више страна. Такође, постоји бојазан да би чак и најмања тактичка грешка украјинских снага могла довести до пада Часова Јара у наредним данима.

Украјински борци на фронту истичу да су руске трупе све боље организоване и да су промениле приступ у својим нападима. Уместо брзог и агресивног напредовања, сада се више ослањају на постепено пробијање и консолидацију територије.

Ова тактика, комбинована с константним притиском на украјинске снаге, омогућила је Русима да преузму иницијативу у овом делу фронта. Поред тога, руске снаге користе премоћ у артиљерији и ваздушним ударима како би ослабиле украјинску одбрану пре него што покрену пешадијске нападе.

Часов Јар, смештен недалеко од стратешки важног града Бахмута, постао је симбол отпора украјинских снага у Донбасу, али и кључна тачка у борби за контролу над регионом. Ако руске трупе успеју да заузму овај град, то би могло имати озбиљне последице по украјинску одбрану у ширем региону Доњецка.

С обзиром на то да је Часов Јар једно од главних упоришта које брани прилазе Бахмуту, пад овог града могао би значити отворен пут за руске снаге ка западнијим областима, чиме би се додатно закомпликовала ситуација за украјинску војску.

С друге стране, украјински борци и даље показују снажан отпор, упркос тешкој ситуацији и ограниченим ресурсима. Украјинска војска наставља да користи тактику дефанзивних операција, покушавајући да задржи руске снаге у зони тешких борби и успори њихово напредовање.

Међутим, ако руска војска настави с офанзивом и даље прошири своје мостобране на север и запад, украјинске снаге би се могле наћи у врло неповољној позицији.

У међувремену, међународна заједница пажљиво прати развој ситуације на овом делу фронта. Савезници Украјине, укључујући Сједињене Америчке Државе и чланице Европске уније, настављају да пружају војну и логистичку подршку украјинској војсци, али се поставља питање хоће ли та помоћ бити довољна да заустави руско напредовање у Донбасу.

Пад Часова Јара био би велики стратешки и психолошки ударац за украјинске снаге, али и сигнал Русији да настави с агресивном тактиком у овој фази сукоба.

Док борбе бесне на терену, Часов Јар постаје симбол сукоба у којем се сударају две супротстављене силе: руска упорност и украјинска одлучност да брани своју територију по сваку цену. Резултат ових борби могао би значајно утицати на даљи ток рата, док обе стране настављају да улажу све веће напоре у постизање својих циљева.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ