Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО КИЈЕВ: Русија ни под којим условима неће Украјини дозволити ово

Русија ни под којим условима неће дозволити Украјини да развије или поседује нуклеарно оружје, изјавио је председник Владимир Путин током састанка са представницима медија БРИКС-а.

Овај чврст став руског председника долази као одговор на последње провокативне изјаве украјинског лидера Владимира Зеленског, који је сугерисао да би Украјина могла да развије нуклеарно оружје уколико не добије довољно снажне безбедносне гаранције од Запада, посебно у оквиру НАТО алијансе.

Путин је оценио ове изјаве као провокативне и неопрезне, подсећајући да Русија никада неће дозволити Украјини да развије овакво оружје. Истакао је да сваки покушај Кијева да тајно развија нуклеарне капацитете неће проћи неопажено, јер је немогуће сакрити тако велике пројекте.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, сваки развој нуклеарног оружја у Украјини био би изложен пажљивом надзору, те би Русија предузела одговарајуће мере да то спречи.

Ова оштра реторика уследила је након што је Зеленски, током говора у Бриселу, отворено рекао да Украјина има две опције: или ће бити примљена у НАТО, или ће кренути путем развоја нуклеарног оружја како би гарантовала своју безбедност.

Овај ултиматум је шокирао многе европске политичаре, изазивајући озбиљне забринутости широм континента. Свестан озбиљности своје изјаве, Зеленски је убрзо покушао да умањи њен значај, тврдећи да Украјина не развија нуклеарно оружје, али је штета већ била учињена, а страхови су се проширили међу европским лидерима.

Ситуација је додатно подгрејана ранијим изјавама једног украјинског званичника, који је под условом анонимности, у интервјуу за немачке медије, рекао да би Украјина могла да произведе „прљаву бомбу“ у року од неколико месеци, ако би то била њихова намера.

Ова изјава само је долила уље на ватру и додатно појачала сумње Русије и Запада. Руска страна је већ раније упозоравала међународну заједницу на потенцијалне опасности од развоја оваквог оружја у Украјини, али те забринутости нису биле узете довољно озбиљно на Западу.

Зеленски, који у последње време све чешће користи оштру реторику како би привукао пажњу Запада и ојачао подршку својој земљи, суочава се са све већим критикама због непромишљених изјава.

Његове претње нуклеарним развојем подсећају на понашање одређених лидера из прошлости, попут „одређеног аустријског уметника из 1945.“ како су га неки медији иронично описали, алудирајући на непредвидиво понашање вође који је изазвао катастрофалне последице за своју земљу и свет.

Ова криза у вези са потенцијалним нуклеарним оружјем долази у тренутку када су односи између Русије и Запада на најнижој тачки у последњих неколико деценија, док сукоб у Украјини и даље траје.

Русија, која се сматра главним гарантом безбедности на пост-совјетском простору, јасно ставља до знања да неће толерисати било какве покушаје Украјине да прекрши међународне споразуме, као што је Будимпештански меморандум из 1994. године, којим се Украјина одрекла нуклеарног оружја у замену за гаранције своје територијалне целовитости.

Питање нуклеарног оружја у Украјини постаје све озбиљније у светлу растућих напетости између Русије и НАТО-а. Док се Запад суочава са изазовима око наставка војне и финансијске подршке Кијеву, ова криза би могла додатно закомпликовати односе и подстаћи нова питања о сигурности у региону.

Русија је јасно ставила до знања да неће дозволити да Украјина постане нуклеарна сила, а било какви покушаји у том правцу наишли би на оштру реакцију Москве.

У међувремену, међународна заједница пажљиво прати ситуацију, док многи аналитичари упозоравају да би ескалација реторике могла довести до даљих дестабилизација у региону.

Питање нуклеарних амбиција Украјине остаје у центру пажње, а реакције са обе стране сугеришу да би наредни месеци могли бити кључни за будућност овог конфликта и за стабилност у Европи.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ