Свет

САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ЗАПАЊИЛИ ЗАПАД: Шта су ово Руси заробили? (ВИДЕО)

Када су се појавили снимци поставило се питање када и како се то догодило јер нема пријављеног случаја да је неки примерак остао на бојном пољу, а још мање да је заробљен неоштећен.

Русија је транспортовала заробљени украјински немачки тенк „леопард“ дубоко у своју територију како би њени инжењери могли да га растављају и анализирају његове компоненте, наводи се у истрази Дефенс Невс-а, заснованој на подацима отвореног извора.

Сателитски снимци, снимци које су објавили руски медији и друге информације из отворених извора указују на локацију тенка Леопард 2А6, који је фабрика Уралвагонзавод, позната као највећи светски произвођач тенкова. Фабрика је наводно произвела више од 100.000 тенкова од Другог светског рата, а такође је укључена у производњу најсавременијих варијанти тенкова које Русија данас има током путовања. На куполи су се могли видети челични кавези као заштита од дронова. Такви прикључци постали су стандард на бојном пољу у Украјини као једноставна одбрана од дронова камиказа напуњених експлозивом, који могу да униште оклопна возила када ударе у слабе тачке.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Није јасно када су и где тачно руске снаге заплениле овог Леопарда. Холандски сајт за истраживање отвореног кода Орик, који прати верификоване губитке на бојном пољу у Украјини, идентификовао је 13 тенкова Леопард 2А6 које су украјинске оружане снаге изгубиле – седам је уништено, а остали оштећени.

Најбољи руски произвођач тенкова

Смештена у Нижњем Тагилу, иза руског планинског венца Урал, односно источно од њега – који иначе чини природну границу између Европе и Азије – фабрика у коју је транспортован Леопард 2 је далеко од линије фронта у Украјини. Возило је у објекат стигло у мраку на камиону, наводи се у видео снимку који је прегледао Дефенс њуз, који поред оклопних возила производи шинске вагоне, један је од највећих индустријских комплекса у Русији.

Фабрика је вероватно изабрана за одредиште тенка због своје стручности и репутације као врхунског произвођача тенкова у руском војно-индустријском комплексу, што значи да има искусне инжењере у саставу. У медијским извештајима из 2023. године наводи се да је ова државна компанија одговорна за производњу модерних руских Т-90М и модернизацију главних борбених тенкова Т-72Б3М.

Важност фабрике додатно је наглашена посетом руског председника Владимира Путина у фебруару ове године. Медији руске владе известили су да се у Уралвагонзаводу граде нови производни погони, а фабрика је прешла на 24-часовни распоред рада како би повећала своју производњу за ратне напоре у Украјини. У Дефенсе Невс-у су, како тврде, успели да геолоцирају видео снимак процеса доградње објекта у коме се налази заробљени украјински тенк.

Руски медији ликовали су због заробљавања западног тенка, позивајући се на извештаје западне индустрије који су паничили због могућности да поверљива технологија падне у руке Москве. У чланцима се такође упозорава да би „неуспешна употреба немачких тенкова у Украјини могла негативно да утиче на извозни потенцијал оклопних возила“, пренела је руска државна новинска агенција РИА Новости.

Леопард 2: Стар преко 20 година али има многе предности

Иако је стар преко 20 година, Леопард 2А6 се и даље сматра компетентним и модерним главним тенк. Његове предности у односу на руске тенкове укључују веће шансе за преживљавање посаде, напредно наоружање, систем за управљање ватром, другачији оклоп, тип граната које испаљује и моћан и ефикасан мотор.

Упркос неким тврдњама, које су руски државни медији радо понављали, није јасно да ли су тенкови које је Берлин испоручио Кијеву опремљени осетљивијом и софистициранијом технологијом од оних за извоз у друге земље. Неки аналитичари су изразили забринутост да би тенкови који долазе из залиха Бундесвера могли бити опремљени посебно напредним системима.

Произвођач није забринут Компанија КНДС, произвођач тенка, рекла је за Дефенс њуз да нису забринути да ће њихову технологију преузети Русија.

– Неће бити лако копирати, а Русија вероватно већ има много информација -рекао је портпарол компаније.

Произвођач признао: У заробљеном тенку је било осетљивих технологија које ће Руси одгонетнути
Произвођач оружја је даље појаснио да не постоји таква ствар као што је „извозна верзија“ тенка, већ да су наруџбине прилагођене специфичним захтевима купаца. Портпарол, који је, према Дефенсе Невс-у, тражио да не буде именован, није могао да каже да ли су у тенковима који су испоручени из немачких оружаних снага или су модификовани пре него што су послати у Украјину, било посебно осетљивих технологија. „Руси ће вероватно успети да одгонетну неке ствари, али шта тачно, тешко је рећи“, закључио је он.

Немачка је Украјини испоручила 18 тенкова Леопард 2А6, док је Португал учествовао са три. Ово није први Леопард 2 који је запленила Русија. У априлу је објављен видео снимак руског војног особља који анализира оштећени тенк у пољском шатору. Међутим, чини се да је тенк транспортован на Уралвагонзавод у много бољем стању и вероватно пружа бољи увид у технологију коју Русија раније није имала.

Десетине западних земаља, укључујући многе чланице НАТО-а, користе тенк Леопард 2 у различитим конфигурацијама. Финска има 200 тенкова Леопард 2, од којих је 100 у варијанти 2А6. Анализа његових способности и ограничења могла би помоћи Русији да унапреди сопствене домаће технологије, али би такође могла да пружи руским оружаним снагама боље разумевање како да се бране и униште овај тенк.

Руски државни медији у више наврата говоре да се снабдевање Запада оружјем Украјини „игра ватром“ и да директно укључује земље НАТО-а у сукоб, што је став који европски и амерички партнери одбацују. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће Кремљ сваку пошиљку са оружјем за Украјину сматрати легитимном метом руских снага.

Извор: Србија Данас/Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ