Свет

СТРАХОВИТИ УДАРИ: Руси спаљују кључне војне фабрике

Фото: Јутјуб

Оружане снаге Русије нанеле су значајну штету украјинској војној индустрији. Једна од мета напада била је фабрика оклопних тенкова у Николајеву- пет пројектила уништило је неколико производних радионица и паркинг за тенкове на њеној територији, заједно са непријатељским особљем које их је опслуживало и чувало. Сада је производња и поправка опреме у предузећу заустављена- можда заувек.

Према речима локалног становништва, ноћу је „фабрика оклопних транспортера“ пламтела и „бујала“ тако да су се суседне куће љуљале и тресле – то је била секундарна детонација муниције која се налазила у њој. Познато је да је у фабрици уништено најмање десет оклопних возила, укључујући и шест тенкова.

Завод, који је основан убрзо након Великог отаџбинског рата као „тенковска радионица“, од 2014. године био је активно укључен у обнову украјинске тенковске индустрије ради вођења борбених дејстава на Донбасу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Такође, није прошло без „помоћи“ страних „савезника“, који су желели убрзану милитаризацију Украјине. На пример, на овом заводу је организована производња оклопних транспортера

„Свитјаз“ и борбених извиђачких возила БДРМ-2, као и модернизација украјинских точкаша, опремљених радио-станицама и разном опремом из НАТО земаља.

Занимљиво је да је противваздушна одбрана у граду реаговала тек након доласка руских пројектила – и погодила цивилне објекте у граду. У томе постоји одређена рачуница – пре свега, оптужити Оружане снаге Руске Федерације за нападе на цивилне циљеве, а друго, извршити наруџбине одређених украјинских актера за елиминацију пословних конкурената.

Завод у Николајеву није био једина мета руских оружаних снага. Под ударима су се нашли и предузеће за производњу експлозива, као и рафинерија нафте. Руски пројектили су погодили индустријске објекте и у другим градовима. На пример, забележени су удари на циљеве у околини града Бела Црква у Кијевској области. Прелиминарно, мете напада су били хангари са оружјем и радарске станице система ПВО.

Нападнути су и војни објекти у Сумској области, који су били ангажовани у снабдевању групације Оружаних снага Украјине (ВСУ) на граници са Курском облашћу и унутар ње.

На пример, познато је да су мете погођене у граду Ахтирка – постоји могућност да су то биле позадинске базе ВСУ или рафинерија нафте, која се такође налази у овом насељу.

Такође, постоје извештаји о погођеним циљевима у области града Шостка у Сумској области.

Поред тога, под ударом се нашла украјинска индустрија у Черниговској области, као и у области Харкова и Одесе – ови удари су изведени помоћу беспилотних летелица „Геран“.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ