Свет

ОРБАН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Хвата ме језа

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да ће на самиту Европске уније позвати председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца да започну преговоре са Русијом у име ЕУ у циљу решавања украјинског сукоба.

„Данас ћу позвати канцелара Немачке и председника Француске да што је могуће пре почну преговоре са Русијом у име целе Европске уније, како бисмо могли да нађемо излаз из ове ситуације (сукоба у Украјини)“, написао је Орбан на друштвеној мрежи Фејсбук уочи другог дана самита ЕУ.

Мађарски премијер је такође прокоментарисао план украјинског председника Владимира Зеленског за решавање украјинске кризе и нагласио да га „хвата језа“ од његовог плана, као и да је потребно да ЕУ промени стратегију и отпочне мирно решавање сукоба у Украјини.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, ЕУ губи у украјинском сукобу, јер је у њега ушла са „лоше осмишљеном, лоше реализованом и лоше процењеном стратегијом, за коју је одговорна, пре свих, председник Европске комисије, Урсула фон дер Лајен“.

„Потребне су промене! Али, то не значи да нам треба још рата, опасније оружје и оружје далеког домета, већ да треба да пређемо са војне стратегије на мировну стратегију. Потребни су престанак ватре и мировни преговори“, закључио је Орбан.

Поред тога, мађарски премијер је раније по доласку у Берлин у интервјуу немачком информативном порталу „Пионир“ оценио да је одбијање ЕУ да успостави односе са Русијом поводом украјинског сукоба велика грешка, потребни су преговори.

Одговарајући на питање шта је неопходно урадити за решавање украјинског сукоба премијер Мађарске је одговорио:

„Неопходни су преговори. Ово је редак случај у историји ратовања да две супротстављене стране немају контакт. Ако отворено и демонстративно говоримо да не желимо да разговарамо са Русима, то је велика грешка“, истакао је Орбан.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ