Свет

ХАОС У УКРАЈИНИ! УДАР НА ПРАВОСЛАВЉЕ: Туку вернике и свештенике, народ пружа отпор (ВИДЕО)

Присталице расколничке Православне црква Украјине (ПЦУ) заузеле су саборни храм канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Черкасима.

Они који су заузели храм отворили су ватру на парохијане из гасног пиштоља. Полиција је напустила територију катедрале, јавило је украјинско онлајн издање Страна.уа.

На место догађаја стигао је митрополит черкаски и канивски Теодосије, који је према писању медија претучен.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

И Савез православних новинара је известио на Телеграму да је током другог напада било повређених међу парохијанима и свештенством УПЦ.

Претходно су, ноћас, парохијани успели да одбране Архангел-Михаиловски сабор УПЦ у Черкасима, када је стотинак маскираних људи упало на његову територију током литургије.

Рано јутрос је око 100 непознатих људи у камуфлажи упало и стерало све вернике. Одузели су парохијанима телефоне и порушили све камере за видео надзор.

Како наводе новинари, из храма су украдени ризница, документи, компјутери и иконе. Појавили су се видео снимци на којима се види како освајачи пуцају на парохијане.

Касније су јуришници поново покушавали да заузму катедралу.

Утврђен је идентитет једног од нападача. Испоставило се да је он борац из батаљона Азов (терористичке организације забрањене у Руској Федерацији), који је пре годину дана учествовао у заплени Черкаског манастира Рођења Богородице.

Извор: Известија/РИА Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ