Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Овакав ударац није очекивао, пропаде му План победе?

НАТО неће позвати Украјину у Алијансу у блиској будућности, саопштила је стална представница САД при НАТО Џулијана Смит.

– Тренутно нисмо у тој фази да у Алијанси разговарамо о упућивању позива Украјини у краткорочној перспективи – казала је Смит, истакавши да ће НАТО наставити консултације са Кијевом о мерама које може да предузме како би се приближио чланству организацији.

Како је додала, НАТО задржава став да ће Украјина некада у будућности постати чланица организације.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Смит истиче, током предстојећег министарског састанка НАТО, учесници Алијансе разговараће о наставку пружања помоћи Кијеву и могућности њеног повећања „у зависности од захтева Украјине“. По њеним речима, Украјини су потребне додатне врсте ПВО и артиљерије.

– Очекујем да ћемо након тог министарског састанка видети додатне инвестиције – казала је Смит.

Такође је истакла да се ништа није променило када је реч о приступу Вашингтона ограничавању употребе америчког оружја дугог домета које је испоручено Украјини.

Смит је подсетила да су САД дозволиле Украјини да користи америчко далекометно оружје за заштиту Харкова и на ободима града. Кијев, по њеним речима, наставља да тражи да користи то оружје и на другим местима.
Министарски састанак НАТО одржаће се 17. октобра.

Владимир Зеленски представио је пред парламентом Украјине свој „план победе“, који се састоји од пет тачака и три тајне допуне и у коме се, између осталог, предлаже да се на територији земље разместе стране снаге ненуклеарног обуздавања. Прва тачка је геополитичка: позивање Украјине у НАТО „одмах“.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ