Свет

РУСИЈА НА НОГАМА: Зеленски представио план победе

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски је у парламенту 16. октобра представио украјински План победе о којем се много расправљало, иако су неки делови остали поверљиви.

Зеленски је План победе прво открио савезничким земљама, пре свега Америци, али сада су грађани Украјине имали увид у неке делове плана, који неће бити у потпуности објављен у јавности.

План Зеленског се састоји од пет тачака:

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

позив за придруживање НАТО-у
одбрамбени аспекти
одвраћање руске агресије
економски раст и сарадња
послератна безбедносна архитектура

План укључује и три тајна додатка.

– Ако план буде подржан, можемо да окончамо рат најкасније следеће године – рекао је Зеленски у парламенту.

Пет тачака Плана победе Зеленског

Придруживање Украјине НАТО савезу стављено је на врх листе. Кијев је поднео захтев за придруживање у септембру 2022, али још није добио јасан сигнал од савезника.

-Разумемо да је чланство у НАТО-у ствар будућности, а не садашњости. Ми смо демократска нација која је доказала да може да заштити евроатлантски и сопствени начин живота – рекао је Зеленски, али је додао да ће позив Украјини да уђе у НАТО показати Путину колико су погрешни „његови геополитички прорачуни“.

Друга тачка наглашава потребу да се рат доведе на руску територију, као што се догодило када су украјинске снаге ушле у руску Курску област почетком августа.

Ова ставка такође позива на укидање ограничења за ударе оружјем дугог домета у Русији.

Трећа тачка се односи на ненуклеарно одвраћање и укључује један тајни део. Украјина предлаже „свеобухватни ненуклеарни пакет стратешког одвраћања на својој територији“, који би заштитио земљу од будуће агресије.

Четврта тачка говори о украјинском коришћењу природних ресурса, као што су уранијум, титанијум и литијум, који представљају „потенцијал економског раста за Кијев и ЕУ“.

Овде се позива на јачање међународних санкција против Русије како би се смањила њена способност да настави са агресијом.

Пета тачка се односи на послератну безбедносну архитектуру Украјине.

Извор: Блиц/Кијев Индепендент

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ