Свет

САД У ШОКУ: Стране летелице надлећу Ленгли данима

„Журка“ је обично почињала 45 минута до сат времена након заласка сунца, рекли су званичници Ленглија

Од почетка 21. века, америчка потрошња за одбрану порасла је скоро 50 одсто, а овогодишњи буџет је премашио 841 милијарду долара.

Ипак, упркос томе што је највећи светски војни трошак, Пентагон изгледа није у стању да заштити земљу од растуће претње шпијунских дронова који делују унутар америчких граница.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У новом извештају „Волстрит џорнала“ наводи се да је флота шпијунских дронова преплавила неке од најосетљивијих америчких институција, укључујући ваздухопловну базу Ленгли на обали Вирџиније крајем прошле године.

Током неколико ноћи, војно особље је пријавило мистериозно кршење ограниченог ваздушног простора у области која има једну од највећих концентрација објеката националне безбедности у САД. „Журка“ је обично почињала 45 минута до сат времена након заласка сунца, преноси лист позивајући се на званичнике базе.

„Волстрит џорнал“ наводи да су дронови од Ленглија ишли на југ, преко залива Чесапик ка Норфолку и преко подручја које укључује матичну базу морнаричких фока и морнаричку станицу Норфолк, највећу поморску луку на свету.

Генерал америчких ваздухопловних снага Марк Кели рекао је за лист да је био запањен извештајима о шпијунским беспилотним летелицама изнад Ленглија. „Волстрит џорнал“ наводи да су дронови летели око базе и других „веома осетљивих“ војних објеката у региону ноћу нешто више од две недеље. Неки званичници су тврдили да руски или кинески агенти спроводе шпијунске операције из ваздуха.

Ниједан од ових дронова није оборен јер савезни закон забрањује војсци да шаље Ф-22, Ф-35 и друге борбене авионе како би неутралисали дронове који „њушкају из ваздуха“, осим ако ови беспилотни системи не представљају „непосредну претњу“.

Убрзо након што су се шпијунски дронови први пут појавили широм региона залива Чесапик, председник Џозеф Бајден је обавештен о претњи по националну безбедност. Званичници Министарства одбране, Федералног истражног бироа и НЛО канцеларије Пентагона консултовали су се са спољним стручњацима како би утврдили озбиљност ситуације.

На листи осумњичених нашли су се, уз „шпијуне из Русије и Кине“, терористи, припадници нарко банди из Јужне Америке, криминалци. Једине које су власти искључиле су пилоти-аматери.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ