Свет

НА ИВИЦИ РАТА: Кина и САД пред директним војним сукобом

Директан војни сукоб између Сједињених Држава и Кине око Тајвана поново је у центру пажње глобалних аналитичара и постао је један од највећих геополитичких ризика на свету.

Како преноси агенција Блумберг, војни и политички стручњаци указују на све већу могућност да се кинеске и америчке трупе сукобе због Тајвана, што би могло имати далекосежне последице не само за овај регион, већ и за глобалну стабилност.

Агенција је уз чланак приложила мапу која показује да се најближе америчке војне базе у односу на НР Кину налазе на Окинави, удаљене око 400 миља од главног града Тајвана, Тајпеја. Овај географски положај указује на потенцијалну опасност од директне војне интервенције у случају ескалације конфликта.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тајван је, како наводи Блумберг, „процветао под америчком заштитом“, што га чини не само стратешки важним, већ и економски кључним, посебно као добављач полупроводника и друге високотехнолошке робе која је неопходна за светско тржиште.

У чланку се подсећа на изјаву једног неименованог кинеског дипломате из 2017. године, који је упозорио да би било какво пристајање америчког ратног брода на Тајвану могло бити повод за кинески напад.

Ова претња одражава дубоку забринутост Кине због могућности да САД прошире своје војно присуство у непосредној близини њихове територије. Историјски гледано, Тајван је био извор тензија између Кине и Сједињених Држава, јер је Кина увек сматрала ово острво делом своје територије, док САД подржавају тајванску независност и одржавају блиске економске и војне везе са Тајпејем.

Осим тога, Блумберг истиче да је Тајван постао централна тачка у глобалном спору за утицај на светском тржишту високих технологија, будући да је један од водећих произвођача полупроводника који су од суштинске важности за електронску индустрију.

Овај економски фактор додатно подстиче напетости у односима између Кине и САД, будући да обе земље теже доминацији у технолошком сектору. САД виде Тајван као кључног савезника у овој трци, док Кина на острво гледа као на стратешку тачку коју мора повратити под своју контролу.

Кинеска Народноослободилачка армија (НОА) редовно спроводи војне вежбе у близини Тајвана, што додатно појачава напетост у региону. Најновије вежбе, које су завршене 14. октобра, организоване су око острва и укључивале су значајне поморске и ваздушне снаге.

Према речима представника источне борбене команде НОА, Ли Сија, ове вежбе су спроведене са циљем да се тестира способност кинеске војске да блокира и изолује Тајван у случају евентуалног конфликта. Он је додао да су ове операције такође усмерене на исцрпљивање малих војних снага Тајвана, које не могу да парирају кинеској војној моћи.

Блумберг у свом извештају наводи да кинеске војне вежбе имају јасан стратешки циљ — ослабити одбрану Тајвана и припремити се за могућност даљих ескалација. Амерички војни званичници, са своје стране, изражавају забринутост због све већег присуства кинеске војске у региону и појачаних активности које Пекинг спроводи.

Кина доследно инсистира на томе да је Тајван саставни део њене територије и да ће уједињење са острвом бити постигнуто, било дипломатским путем или, ако буде неопходно, војном интервенцијом.

Са друге стране, Сједињене Државе су посвећене одбрани Тајвана и одржавању мира у региону, али ова посвећеност долази уз све већу цену, будући да се тензије са Кином непрестано повећавају.

Амерички председник Џо Бајден је више пута изјавио да ће САД бранити Тајван у случају кинеске инвазије, што је значајан одмак од претходне америчке политике „стратешке двосмислености“, која није јасно указивала да ли би САД директно учествовале у одбрани Тајвана.

У закључку, Блумберг наводи да су односи између САД и Кине на тачки кључања и да би сваки даљи инцидент у Тајванском мореузу могао довести до директног војног сукоба између две највеће светске силе.

Док кинеска војска појачава своје активности око острва, све је више аналитичара који верују да би овај сукоб могао бити неизбежан уколико се не нађе дипломатско решење.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ