Свет

ПУТИН ЈЕ ОДОБРИО! Британци тврде: Толико је осетљиво да је морао лично

Званичник британског Форин офиса Џонатан Ален изјавио је током истраге да је влада Велике Британије закључила да је употреба нервног агенса новичока, који је коришћен у нападу на руског дуплог агента Сергеја Скрипаља, толико осетљива да је то морао лично да одобри руски председник Владимир Путин.

Током нове истраге о овом случају, и бивши руски шпијун Сергеј Скрипаљ је такође окривио Путина за напад, преноси Гуардиан.

„Ја верујем да Путин сам доноси све важне одлуке. Зато мислим да је он морао дати дозволу за напад“, навео је Скрипаљ у најновој изјави.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Скрипаљ и његова кћерка Јулија отровани су новичоком у марту 2018. у енглеском граду Солзберију где се он настанио после размене шпијуна.

У јуну исте године, Дон Стурџис и њен пријатељ Чарли Раули разболели су се у Ејмсберију, удаљеном 11 миља од Солзберија, пошто су се отровали новичоком који је он наводно пронашао у бочици парфема баченој у канти за смеће.

Скрипаљеви и Раули су преживели, али је Стурџис преминула.

Циљ судске истраге која је почела данас у Солзберију је да се истраже околности смрти Стурџисове, али ће се детаљније позабавити и нападом на Скрипаљеве.

Тужилац Ендру О’Конор навео је да је у бочици парфема коју је нашао Раули било довољно агенса да убије хиљаде људи, као и да је она највероватније раније остављена негде на јавном месту.

О’Конор је казао да је мистерија како је Раули наишао на бочицу са отровом и додао да се вероватно никада неће доћи до уверљивог објашњења.

Током судске истраге, приказан је снимак ЦЦТВ на којем се види пут осумњичених за напад и убиство у Солзбери, а О’Конор је указао да на њему недостаје 31 минут током којег се они не виде, што је вероватно тренутак када су негде оставили бочицу са парфемом.

Истрага поводом овог случаја се наставља.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ