Свет

ОРБАН ИМА СТРАШАН ПЛАН: Запад и Кијев у неверици, блокираће милијарде

Мађарски премијер Виктор Орбан прети да ће вршити опструкцију да Украјини не би била упућена помоћ у виду зајма у износу од 50 милијарди долара коју су јој понудиле САД, ЕУ и лидери Г7 док се не одрже избори у САД да би бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп могао пред новембарске изборе да каже својим гласачима, да, уколико буде изабран, неће дати никакву помоћ Кијеву, објавио је данас Политико.

Орбан је рекао да Мађарска неће пристати на промену правила која би омогућила Вашингтону да игра главну улогу у зајму све док не буду одржани председнички избори у САД, а о зајму би требало да се разговара на самиту ЕУ ове седмице у Бриселу.

ЕУ убрзано планира да уплати до 35 милијарди евра Украјини, што покрива амерички удео у зајму, и требало би да то буде финализовано до краја октобра, рекао је неименовани европски дипломата за Политико, наводећи да Орбан за сада не попушта пред притиском званичника Уније да одобри ту исплату.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тај зајам би у потпуности требало да буде отплаћен коришћењем профита оствареног инвестирањем руске замрзнуте имовине широм западних земаља због напада Русије на Украјину.

Вашингтон инсистира на томе да ЕУ треба да продужи рок за обнављање санкција на најмање 36 месеци, а, према садашњим правилима, санкције ЕУ се обнављају сваких шест месеци, што повећава вероватноћу да једна земља одмрзне имовину, што би приморало националне владе да искористе новац пореских обвезника за отплату зајма, наводи портал.

Сви лидери ЕУ, осим Орбана, залажу се за продужење периода важења санкција на 36 месеци, како то траже САД.

Према правилима ЕУ, свих 27 земаља чланица треба да одобре све измене правила о санкцијама.

Украјини су хитно потребна нова финансијска средства од западних савезника да би одржала функционисање државе и припремила се за предстојећу зиму.

Један неименовани дипломата ЕУ рекао је за Политико да ће, уколико Уније не продужи трајање важења санкција према Русији, то би могло да кошта државе чланице, укључујући Мађарску, више новца јер би трошкови за европске земље били већи него у случају да су САД биле укључене.

Политико оцењује да је то за Орбана мала цена јер за њега представља предност што ће купити „преко потребну добру вољу“ свог пријатеља Трампа.

Други неименовани дипломата рекао је да Орбана није брига да ли Европа мора да плати више, јер, пре свега, жели да помогне Трампу.

„САД су сигнализирале да разматрају учешће у зајму, иако са знатно нижим износом, чак и ако ЕУ не може да продужи период важења санкција“, рекао је трећи дипломата ЕУ.

Он је навео да је једна од опција да Вашингтон уложи пет милијарди долара, што је отприлике једнако износу руске имовине која се налази на територији САД.

Званичник је истакао да верује да САД не желе да не понуде ништа на састанку министара финансија Г7 у Вашингтону који ће бити крајем октобра и на којем ће се вероватно одлучивати у вези са зајмом Украјини од 50 милијарди долара.

Можда је још важније то што је Јапан недавно сигнализирао да би се могао повући из зајма уколико САД не узму учешће.

Уколико би Брисел и Вашингтон заједно преузели зајам од 35 милијарди евра, Трамп би, уколико би био изабран за председника САД, годинама био везан за сервисирање зајма.

Међутим, уколико се зајам одобри без САД, Трамп не би имао такву обавезу.

Орбаново блокирање зајма је најновији пример усклађивања између Трампа и мађарског премијера који су се састали у јулу у Трамповој резиденцији Мар-а-Лагу на Флориди.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ