Свет

МОСКВА У ШОКУ: Руски војник спалио ров своје војске, ради као ДВОСТРУКИ АГЕНТ за Украјинце

Руски војник ког је Украјина врбовала као двоструког агента описао је спаљивање ровова сопствене војске. У разговору за „Телеграпх“, један од малобројних Руса који сарађују са украјинским покретом отпора истиче да је у јулу запалио ров своје војске на левој обали реке Дњепар. Ватра се проширила на земуницу суседне јединице и он је гледао како његови саборци горе у узалудним покушајима да дохвате муницију и оружје.

-Било је панике, густог дима од ватре и гранатирања с украјинске стране. Док су покушавали да угасе ватру и сачувају залихе хране и оружја, ватра је захватила већу површину. Многи војници задобили су опекотине – рекао је руски војник. Њега је недавно регрутовао Атеш, украјински покрет отпора који се бори против Владимира Путина.

-Добро сам познавао то подручје будући да сам тамо боравио дуго. Мислим да сам свој посао обавио добро, можда чак и више од тога. Резултати су надмашили наша очекивања – рекао је он.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Атеш је на свом каналу на Телеграму известио да је ватра озбиљно оштетила ровове и земунице обе јединице, уништила неколико складишта и спалила већину залиха. Двадесетак војника је наводно задобило тешке опекотине.

На новој позицији на украјинској првој линији млади и охрабрени војник рекао је за „Телеграпх“ да ће учинити све да настави своје активности против Путиновог режима.

Атеш – украјински покрет отпора

Атеш су основали етнички Украјинци, Руси и Кримски Татари на окупираном Криму у лето 2022. Сада има више од 2000 бораца који делују у илегали на свим окупираним територијама и у самој Русији, инфилтрирајући се дубоко унутар руске војске, рекао је портпарол Атеша.

Герилска група сарађује с украјинском обавештајном службом, као и другим покретима отпора, ослањајући се на добро познавање терена, локално становништво и све више – саме руске војнике.

-Готово од самог почетка придружују нам се руски војници који помажу у прикупљању информација како на првој линији тако и у позадини, на Криму и у Русији. Тренутно видимо значајан пораст броја руских војника који се придружују нашим редовима. Они су главно оруђе у нашој борби, обављају критичне саботаже и обавештајне задатке – рекао је портпарол.

Други руски војник којег је Атеш регрутовао ради у великој ваздушној бази неколико стотина километара од украјинске границе, пратећи кретање авиона и испоруке оружја.

-Овде сам ја очи и уши за Атеш. Али разумем шта је зло, а шта добро. Нажалост, моја земља је изабрала пут зла – рекао је овај војник за „Телеграпх“.

Руски војници све више раде за Украјину

„Телеграпх“ је разговарао и с трећим агентом који живи на окупираном Криму и прати саобраћај у Порт Кавказу, који дели полуострво од Русије.

-Рекли су ми тачно шта им треба. Почео сам да преносим податке о времену, локацији, броју возила, количини горива, као и бројеве камиона који превозе гориво и друге битне податке – каже он.

Често се пита хоће ли га мучити ако га ухвате, у који би подрум био бачен или шта би се догодило са његовом породицом.

-Али моја преданост овом циљу је јача – закључује он.

Извор: Индеx

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ