Свет

АКТИВИРАНА РАКЕТНА НАТО БАЗА: Стрепе од руског напада?

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски најавио је да ће та земља ускоро отворити противваздушну ракетну базу и изразио наду да ће оборити и руске ракете које лете ка Пољској.

Након јулског самита НАТО-а у Вашингтону, објављено је да је ново америчко одбрамбено одбрамбено ракетно постројење у Пољској оперативно и спремно за одбрану Алијансе.

„У наредним недељама отворићемо ракетну базу ПВО у Рездикову. То је база о којој смо се договорили са Сједињеним Америчким Државама“, истакао је Сикорски.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Он је додао да је Пољска такође у преговорима са САД како би осигурала да њени одбрамбени системи могу да обарају руске ракете које лете ка Пољској, а не само иранске које лете ка САД.

Није познато да ли је Пољска добила одговор на овај захтев.

Америчку противракетну одбрамбену базу у Пољској наручио је НАТО у јулу 2024.

Као компонента НАТО-овог свеобухватног ракетног одбрамбеног штита, дизајниран је за откривање, праћење и пресретање балистичких пројектила. Објекат је искључиво за одбрану и има око 200 запослених.

После руског напада великих размера на Украјину 26. августа ујутро, Пољска је пријавила повреду свог ваздушног простора.

Сикорски је потом у интервјуу за Фајненшел тајмс рекао да би Пољска требало да пресретне руске ракете које би могле да продру у ваздушни простор Пољске изнад Украјине.

Извор: Клиx.ба

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ