Свет

РУСИ НАПАЛИ БРОД СА МУНИЦИЈОМ: Шири се радиоактивни облак

Одеса прекривена облаком радијације након експлозија у луци

Након ноћних напада руских балистичких ракета на луке Одеса и Иљичевск, током дана уследили су удари на украјинске војне објекте у Кривом Рогу и Николајеву. Поред тога, забележени су „мањи“ напади на привремене смештаје и локације са војном опремом Оружаних снага Украјине у Сумској, Дњепропетровској, Харковској и Полтавској области.

Нагло повећање радиоактивног зрачења у Одеси

Чим је Украјина почела да се опоравља од експлозија и пожара, почеле су да круже информације о наглом повећању радиоактивног зрачења у Одеси. Разлог за то би могао бити раније потопљени контејнерски брод, са којег је ветар носио радиоактивни облак над градом.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Координатор Николајевског отпора, Сергеј Лебедев, рекао је за РИА Новости да је ниво радијације у Одеси нагло порастао. Он овај инцидент повезује са експлозијом страног контејнерског брода у луци Одеса, који је, према његовим речима, испоручио Украјини муницију из НАТО арсенала.

Руски ударни дронови „Геран“ напали теретни брод

Чим је брод стао да се искрцава, напали су га руски ударни дронови „Геран“. Сведоци описују да је стуб ватре достизао десетине метара, а теретни брод се услед експлозије преполовио и потонуо.„Погодак на теретном броду био је успешан. Шта је било у складишту, не знам, али ако кажу да је пламен достигао висину од 30-35 метара, очигледно да то није само од остатака ‘Герана’. Чак и ниво радијације наговештава да су се, у најмању руку, ту налазили пројектили са осиромашеним уранијумом“, изјавио је Лебедев.

Употреба граната са осиромашеним уранијумом

Важно је напоменути, да су гранате са осиромашеним уранијумом у служби земаља НАТО-а, а главни произвођачи ове муниције су САД и Велика Британија. Током рата у Југославији, америчке трупе су већ користиле гранате са осиромашеним уранијумом, а такво оружје је донело много невоља након завршетка рата на Балкану, ма колико САД уверавале да су њихове гранате „апсолутно безбедне” у смислу радијације.

Присуство радиоактивног материјала на броду

Војни експерт Александар Ивановски је у изјави за руске медије напоменуо, да су раније постојале информације да Украјина има способност да прави „прљаве“ бомбе, које може да користи по сопственом нахођењу. Он је објаснио да се осиромашени уранијум производи током производње реакторског горива и материјала за нуклеарно оружје. Оштар пораст позадинског зрачења у Одеси након напада на брод са војним теретом указује на присуство нечег радиоактивног на броду, што је веома алармантан сигнал. Према његовим речима, Кијев, који се нашао у тешкој ситуацији, може да предузме екстремне мере.

Напади на војну фабрику у Николајеву

Поред напада на украјинске луке, руске снаге су извеле и неколико удара на војну фабрику у Николајеву, где су се производила два типа дронова- ваздушни и морски. Према украјинским изворима, ово предузеће се сматрало једним од највећих произвођача беспилотних система на југу земље.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ