Свет

ГОРИ КРИМ: Погођена је, има мртвих (ВИДЕО)

Украјинске снаге су гађале руску рафинерију нафте на Криму у Феодосији

Пожар са пламеном висине од 60 метара избио у руској рафинерији нафте након украјинског ракетног удара. Огромне експлозије настављају да одјекују на огромном нафтном терминалу на Криму који контролише Русија након што су гађани украјинским ракетама.

Поморски нафтни терминал у Феодосији гори више од четири дана након што је погођен у уторак, што се поклопило са рођенданом Владимира Путина.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Нови снимци показују стуб пламена висок скоро 60 метара након најновије експлозије, са густим црним димом који се и даље надвија у ваздуху изнад града.

Чини се да се „интензивни“ пожари само погоршавају, упркос напорима Русије да контролише ширење, према локалним Телеграм каналима. Више од хиљаду људи евакуисано је из тог подручја од уторка, према локалним званичницима које је именовала Русија.

До среде рано ујутру пожар у највећој рафинерији на полуострву проширио се са 800 квадратних метара на 2.500 квадратних метара, према руским извештајима.

Радио Слободна Европа/Радио Слобода поделио је сателитске фотографије одозго, тврдећи да се пожар проширио на „најмање 10 резервоара за гориво“ до среде. Очевици су известили да се ватра проширила и на друге контејнере са нафтним дериватима, од којих су неки експлодирали.

Првобитно пријављен као напад дроном, чини се да су га погодиле две ракете великог домета АТАЦМС које су Украјини испоручиле САД. Кијев је рекао да је циљ напада био да се „поткопају“ руска војска и економија.

Украјински генералштаб саопштио је да се нафтни производи који се испоручују са терминала користе за „задовољавање потреба руске окупационе војске“ која је незаконито анектирала Крим 2014. године.

Руске власти на Криму признале су да је избио пожар у депоу у црноморском лучком граду са око 70.000 људи и да није било жртава. Гувернер окупираног Крима Сергеј Аксјонов, кога је поставио Путин, рекао је да су хитне и безбедносне службе у приправности.

– Терминал је окружен запосленима надлежних служби, а на лицу места су и сви руководиоци – рекао је он.

– Лично пратим ситуацију и сваких пола сата добијам извештаје са лица места путем видео линка. Пожар је у понедељак изазвао затварање путева и возова, али је руска агенција за безбедност потрошача саопштила да прве провере у понедељак нису откриле вишак нивоа загађења ваздуха.

Надзорни орган је саопштио да пожар бесни на терминалу за нафту у мору, на чијем сајту се наводи да „складишти гориво у случају ванредних ситуација и обезбеђује енергетску сигурност Крима“.

Објекат је раније био мета у марту, а Украјина је намеравала да одговори на руске нападе на украјинску енергетску инфраструктуру. Русија брани објекат ПВО системима кратког домета Панцир-С од краја 2022. године, на основу сателитских снимака.

Украјина је протеклих дана такође погодила аеродром у Краснодарском региону и огромну залиху иранских камиказа дронова – које је Иран испоручио Русији.

У руским нападима на јужном украјинском региону Одеса током ноћи погинуле су четири особе, укључујући једну тинејџерку, и рањено још 10, рекао је регионални гувернер у петак.

Русија је гађала украјински приобални регион Одеса током целог рата, гађајући теретне бродове и силосе за жито у, како Кијев каже, покушају да уништи њен извозни капацитет.

– Непријатељ је балистичким пројектилима напао регион Одесе. Четири особе су погинуле, међу којима и тинејџер – написао је регионални гувернер Олег Кипер на друштвеним мрежама.

Он је рекао да је у нападу уништена двоспратна зграда и да су међу жртвама 43-годишња жена, 22-годишњи мушкарац и 16-годишња девојка.

– Још једна жена је преминула у болници од задобијених повреда – рекао је Кипер и додао да је рањено 10 особа.

Извор: Курир.рс/Даилy Маил/Пренео: В.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ