Свет

ГОРИ РУСИЈА: Погођен аеродром пун руских бомбардера (ВИДЕО)

Рано ујутро, у четвртак 10. октобра, десетине борбених беспилотних летелица напале су руски војни аеродром Ханскаја близу Мајкопа, у Адигеји, 600 километара од украјинске границе.

Експлозије и пожар у близини аеродрома широко су пријавили локални становници и руски Телеграм канали. Гувернер Адигеје, Мурат Кумпилов, потврдио је напад дроновима на „околину Мајкопа“, али није посебно поменуо војни аеродром Ханскаја. Украјински званичници још увек нису коментарисали инцидент.

Аеродром Ханскаја, који се налази отприлике 3 километра источно од села Ханскаја и 6 километара северозападно од Мајкопа, дом је 272. ваздухопловне базе за обуку Више војне авијационе школе из Краснодара.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Снимци последица напада појавили су се на друштвеним мрежама где се наводи да се аеродром налази у селу Ханскаја и да је он званично заведен као база за обуку, али да снимци са мапе Јандекса показују да се ту налазе потпуно оперативни бомбардери Су-34 и борбени авиони Су-35.

Становници оближњег села Родникови евакуисани су у Ханскају, али тачан број евакуисаних није саопштен. Нема извештаја о жртвама.

Телеграм канал Астра потврдио је напад дроновима, наводећи да је према подацима НАСА мониторинга пожара ватра избила у близини аеродрома.

Украјински ОСИНТ канал Око Гора известио је да је складиште горива и мазива можда захваћено пожаром близу писте након напада беспилотних летелица.

Још један ОСИНТ истраживач, МТ Андерсон, додао је да би на том подручју могли бити складиштени резервоари за авионско гориво или чак складиште бомби.

Руско Министарство одбране известило је да је током ноћи пресретнуто 92 украјинска дрона, од којих је 47 оборено изнад Краснодарског региона, који окружује Адигеју. Друге области, укључујући Курск, Ростов, Брјанск и Крим, такође су биле мете, али нема извештаја о повређенима.

Неколико сати пре овог напада, касно у среду, 9. октобра, украјинска офанзива дроновима на руску војну инфраструктуру постигла је трећи успех у три дана. Оружане снаге Украјине циљале су складиште дронова Шахед у Јејску, у Краснодарској области, у склопу појачаних дугометражних напада дроновима.

Очевидци су известили о значајној штети, али руско Министарство одбране или регионалне власти нису званично потврдили ове извештаје.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ