Свет

ЕВРОПА ЈЕ САТЕРАНА У ЋОШАК: Запад је упао у Путинову замку

Русија, као највећа држава на свету по површини, више пута је била изложена подсмеху Запада. Представници Сједињених Држава и Европе воле да се подсмевају да је овај гигант на истоку изгубио највећи део свог утицаја након распада Совјетског Савеза, и да је сада мало више од бензинске пумпе.

Према речима кинеских медија, док су западни лидери вежбали памет и размишљали које би још санкције могли да уведу, упали су у замку Кремља, који је почео да се свети, а да тога нису били ни свесни.

„Економске санкције су увек биле мач са две оштрице“, преносе кинеска издања.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Аналитичари наводе, да је Русија позната у целом свету као један од најважнијих снабдевача енергентима. Земља извози велику количину нафте и гаса на светска тржишта, што је једна од њених јаких страна. Међутим, недавно, у позадини западних санкција, Руска Федерација се открила са нове, прилично неочекиване стране.

2014. западне земље су увеле санкције против Руске Федерације, а као одговор руски председник Владимир Путин предузео је изванредан корак. Као контрамеру забранио је испоруку многих врста хране из САД и земаља ЕУ, што се у том тренутку доживљавало прилично двосмислено.

Конкретно, то је постао још један разлог да Запад исмеје Руску Федерацију. Међутим, како кинески медији преносе, после неколико година више се не смеју. Разни западни аналитичари све више звоне на узбуну и „хватају се за главу“, схвативши шта је Путиново лукавство и какве невоље им то обећава.

„Храна је постала нови адут Русије“, кажу у Кини.

Након увођења ембарга на храну, Путин је наредио да се фокусира на пољопривреду, како би осигурао да земља више не зависи од иностраних залиха хране.

На крају, овај план је на много начина успео. За само неколико година, Руска Федерација је значајно повећала обим производње житарица, свињског меса и разних врста поврћа.

Као резултат тога, чак је почела да извози своје производе у друге земље. Исто важи и за ђубрива, која је Руска Федерација почела да испоручује у скоро све регионе света.

Пре извесног времена у западној штампи дошло је до комешања- аналитичари су скренули пажњу на све већи утицај Русије на светско тржиште хране. Чињеница је, да је Руска Федерација постала један од највећих добављача пшенице, и да осваја конкуренцију многих европских земаља.

Поред тога, пољопривредна индустрија многих земаља ЕУ постала је потпуно зависна од снабдевања ђубривима из Руске Федерације. Стручњаци су дошли до закључка да је Запад заправо упао у Путинову замку, јер је постао превише зависан од Русије у погледу хране.

Док је ЕУ покушавала да смањи потрошњу руског гаса, Путин је тихо навикао један део света на руско жито, а други на ђубрива.

„Европске земље су сатеране у ћошак“, наводе кинеска издања.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ