Свет

ПОЧЕЛА ЈЕ НАЈВАЖНИЈА БИТКА: Ово ће бити пресудно

Најважнија битка на Курском правцу је почела, а војни дописници и аналитичари са обе стране фронта тврде да ће њен исход бити пресудан за цео северни сектор.

Према извештајима, украјинске снаге покушавају да стисну руске трупе у кљешта, док се припремају за велики окршај у којем би могло бити заробљено око 4.000 војника. Украјинска одбрана је пробијена на три кључна дела Курске области.

Добровољци са канала „Два мајора“ извештавају да руска војска напредује ка Љубимовки на западном крилу, пробијајући непријатељску одбрану. Војни дописник Семјон Пегов јавља да руске трупе полако али сигурно потискују украјинске снаге, док су оне у дефанзиви, покушавајући неуспешно да изведу контранападе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У области Сужданског, руска група „Север“ напредује ка селу Плехово и шумским подручјима, где су украјинске снаге недавно биле стациониране. Руска артиљерија и авијација настављају са ударима на непријатељске положаје.

У Глушковском округу воде се жестоке борбе између артиљеријских батерија, док украјинске снаге покушавају да продру дубље у територију Курске области. Руски падобранци из бригада и пукова специјалних снага успевају да истисну непријатеља из регије, упркос покушајима Украјинаца да пресеку путеве источно од Весјолија.

Због лоших временских услова, магле и кише, извиђање из ваздуха је отежано за обе стране. Украјинске снаге држе Покровски, одакле изводе мисије, док су борбе интензивне и у региону Свердликово. Украјинске трупе су потиснуте из Кремјанија, али борбе се настављају у овом кључном подручју.

Почела једна од најважнијих битака у Курској области

Подаци са терена указују на велики значај ове операције. Непријатељска одбрана је сломљена у близини села Љубимовка, што је од пресудне важности за даљи ток војних операција. Многи аналитичари ову битку већ називају кључном, јер њен исход може директно утицати на северни сектор фронта.

Украјинске снаге настоје да задрже контролу над важним логистичким чвориштем у Курској области – селом Љубимовка. Губитак контроле над овим селом могао би довести до урушавања целе украјинске одбране у тој области, због чега се за сваки метар територије воде жестоке борбе.

Према извештајима, Љубимовка се полако али сигурно враћа под руску контролу, а очекује се да ће непријатељске снаге бити потиснуте назад према бившој Сумској области у Украјини.

Војни експерт Михаил Онуфријенко извештава да су руске снаге успешно прешле реку Зорку непримећене од стране украјинских трупа и заузеле положаје у центру Љубимовке, које су украјинске снаге држале скоро месец дана. Украјинска страна признаје успехе руских трупа и у области Плекова.

Војни дописник Јуриј Подољака потврђује да се борбе у Љубимовки настављају, док руске јединице активно нападају и улазе у центар села. Украјинске снаге, свесне важности овог положаја, пружају очајнички отпор.

Према најновијим информацијама, украјинске снаге покушавају да стисну руске борце у кљешта у области Љубимовке, настојећи да одрже последње линије одбране.

Међутим, руске трупе постепено окружују непријатеља, и са великом вероватноћом ће формирати велики котао, у којем ће остати сви они који не успеју да побегну преко границе у Сумској области или не страдају у борбама.

Према проценама, око 4.000 украјинских војника ће вероватно бити заробљено или погинути, с обзиром на тренутне губитке украјинских снага у Курској области.

Ротација украјинских трупа је озбиљно поремећена захваљујући руским пилотима Су-25, који су успели да изведу прецизне ударе и омету непријатељске операције. Министарство одбране Русије званично је потврдило ове информације, истичући да су руски пилоти погодили извиђачке циљеве авионима, успешно извели маневре и вратили се на аеродром.

Комуникација између руских јединица је несметано одржавана захваљујући стручњацима из редова маринаца, који опремају линије чак и под непријатељском ватром, дајући предност руској војсци у електронском ратовању.

Такође, према команданту извиђачке групе специјалних снага „Ахмат“, познатом под кодним именом „Хад“, украјинске снаге користе муницију са токсичним материјама током напада у Курској области, укључујући и хлор, који је забрањен као хемијско оружје.

Ова употреба хлорисане муниције званично је забележена 11. августа, недуго након инвазије украјинских снага на Курску област.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ