Свет

СТИЖЕ ХАОС У САД! Наређена хитна евакуација (ВИДЕО)

Ураган пете категорије Милтон погодиће данас регион Тампа Беј на Флориди, објавиле су метеоролошке службе, а градоначелница Тампе Џејн Кастор упозорила је мештане да послушају надлежене и да се евакуишу.

„Ако одлучите да останете у некој од тих области које би требало да се евакуишу – умрећете“, рекла је Кастор за ЦНН и додала да би претња коју доноси ураган Милтон могла да буде „катастрофална“.

Тампа Беј је регион који није претпрео удар урагана више од једног века.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ураган Милтон јуче је ојачао у ураган категорије пет по Сафир-Симпсоновој скали са ветровима јачине 265 километара на час, због чега је готово цела западна обала Флориде под упозорењем.

Најјачи забележен атлантски ураган био је Ален из 1980-их, који је достигао брзину ветра од 306 километара на час.

Гувернер Флориде Рон Десантис саопштио је јуче да се та савезна држава припрема за највећу евакуацију становништва од 2017, као и да би олуја могла да изазове прекид снабдевања електричном енергијом већег броја становника него што је то изазвао ураган Хелена пре десетак дана у више америчких држава.

Председник САД Џо Бајден одобрио је проглашење ванредног стања за Флориду, а 7.000 владиних званичника мобилисано је како би помогли у једној од највећих мобилизација федералног особља у историји.

Америчке државе Северна Каролина, Флорида и велики део Јужне Каролине још се опорављају од последица које је изазвао ураган Хелена.

Више од 200 људи погинуло је у шест америчких држава у урагану Хелена, што га чини најсмртоноснијим откако је 2005. године у урагану Катрина погинуло скоро 1.400 људи.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ