Свет

ПАДА ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У УКРАЈИНИ? Руси су упали, Путин ће сада узети и све ово

Руске снаге ушле су у предграђе Торецка на истоку Украјине, саопштила је украјинска војска касно у понедељак, мање од недељу дана након пада оближњег града Угледара.

„Ситуација је нестабилна, борбе се воде буквално на сваком улазу (у град). Руси су ушли у источну периферију града“, рекла је за украјинску националну телевизију Анастасија Бобовникова, портпаролка Оперативно-тактичке групе „Луганск“ .

Русија, која сада контролише нешто мање од петине територије Украјине, напредује на Торецк од августа, заузимајући село по село са пешадијом уз појачану употребу високо деструктивних вођених бомби.
За Украјину, Торетск је био град на првој линији већ десет година, јер је близу украјинске територије коју су 2014. заузели сепаратисти које подржава Русија и од тада је постао сидро одбране Кијева.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

За Москву би заузимање града, познатог до 2016. под совјетским именом Џержинск по оснивачу совјетске тајне полиције, Феликсу Џержинском, приближило председника Владимира Путина његовом циљу да заузме регион Донбаса.

Након што није успео да заузме главни град Кијев приликом покретања свеобухватне инвазије на Москву у фебруару 2022. године, Путин се усредсредио на заузимање старог индустријског центра у источној Украјини познатог као Донбас, који покрива области Луганск и Доњецк.

Пад брда Торецк, кажу украјински војни аналитичари, омогућио би Москви да опструира кључне логистичке руте које повезују оперативну позадину кијевских снага у тој области са зоном борбених дејстава, укључујући главни пут Покровск-Костјантиновка.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ