Свет

ХАОС НА ПУТИНОВ РОЂЕНДАН У МОСКВИ: Овакав удар Украјине нико није очекивао

Украјински хакери онемогућили су емитовање руских ТВ канала и уништили информације на серверима.

Украјински хакери онемогућили су од јутрос телевизијско и онлајн емитовање ТВ канала „Русија 1“, „Русија 24“ и још више од 20 других руских канала, објавила је данас агенција Интерфакс-Украјина, позивајући се на неименоване изворе.

Како се наводи од јутрос су због напада украјинских хакера на сервере Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВДТРК) уништене информације на серверима, укључујући резервне копије, као и да интерни сервиси не раде и нема интернета.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Одговорност за напад преузела је проукрајинска хакерска група „Судо рм-РФ“, а данашњи напад догодио се на рођендан руског председника Владимира Путина.

Сајбер специјалисти Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине заједно са активистима групе „Во тим“ паралисали су данас рад правосудног система Русије, пренео је Укринформ, позивајући се на неименовани извор из ГУР-а.

Напад је парализовао рад судова, е-маил сандучића одељења и званичних сајтова.

– Руском диктатору Путину упућена је честитка за рођендан хаковањем државног аутоматизованог система ‘Правосуђе’, преко којег се одвија електронски промет докумената – навео је извор.

Као резултат сајбер напада, хакери ГУР-а су добили личне податке корисника и интерну документацију система.

Тренутно велики број грађана Русије пријављује сметње у функционисању платформе за подношење тужби и информације о заказаним судским рочиштима, пошто су судске веб странице хаковане.

Према војним обавештајним изворима, сајбер напад је био могућ због ниске квалификације руских стручњака за сајбер безбедност, као и „рупе“ у руским системима сајбер безбедности из Касперски Лаб-а, ПЈСЦ „Поситиве Тећнологиес“ и АД „ИВК“.

Преко електронског система „Правосуђе“ подносе се судске пријаве, а грађани добијају обавештења о заказивању и изменама судских рочишта, као и информације о судским предметима.

Украјински хакери су претходно честитали Путину рођендан, изводећи велики напад на руску државну телевизијску и радио-дифузну компанију Русија 1, Русија 24 и више од 20 других канала.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ