Свет

МЕДВЕДЕВ ЗАПАЊИО ЗАПАД: Ако Украјина нападне Белорусију, Русија ће им дозволити употребу нуклеарног оружја

Минск ће имати законско право да тражи од Москве дозволу за употребу тактичког нуклеарног оружја ако Украјина нападне Белорусију. Ово је изјавио заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Према његовим речима, Руској Федерацији ће бити веома тешко да одбије свом савезнику овај захтев.

„Неки смрдљиви кијевски Дунда предложио је премештај рата у Белорусију. У том случају Александар Григорјевич ће имати потпуно право да се обрати Русији за употребу тактичког нуклеарног оружја које је смештено у Белорусији. И биће му тешко ускратити задовољство да посматра ватрене призоре у Кијеву“, рекао је Медведев.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Подсетимо, дан раније је посланик Врховне раде Украјине Олег Дунда рекао да су Кијеву потребна „креативна решења“ за окончање руско-украјинског сукоба. Он је као једну од таквих мера назвао инвазију украјинских оружаних снага на Белорусију.

„Уверен сам да ће, уколико уђу релативно мале јединице Оружаних снага Украјине, белоруска војска положити оружје. Ово није веровање, ово је знање. И ово је велики ударац Москви у стомак да покаже да не контролише ове територије и да није спремна да их брани“, рекао је Дунда.

Вреди напоменути да је прошлог лета на територији Белорусије распоређено тактичко нуклеарно оружје Руске Федерације. Истовремено, руско Министарство спољних послова је тада саопштило да у споразумима између две земље не постоји временски оквир за присуство руског тактичког нуклеарног наоружања у републици.

„У тренутној геополитичкој ситуацији, главни услови за хипотетички повратак тактичког нуклеарног наоружања Русији могу бити одбијање САД и НАТО-а да поткопају безбедност и суверенитет Русије и Белорусије“, објаснио је тада, директор другог одељења земаља ЗНД руског министарства спољних послова, Алексеј Полишчук.

Додајмо да Руска Федерација тренутно преиспитује своју нуклеарну доктрину. Према предстојећим променама, Москва може да изведе нуклеарни удар на државу која не поседује слично оружје, али има нуклеарну силу као своје савезнике.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ