Свет

ЦЕО СВЕТ У НЕВЕРИЦИ: Шта су ово урадили Руси? (ВИДЕО)

Фото: Телеграм принтскрин

На снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама се види оно што је идентификовано као руски вишенаменски борбени авион Су-57 који обара експерименталну беспилотну летелицу Сухој С-70, познату и као „Ловац“.

Кијев пост наводи да су Руси сами оборили своју беспилотну летелицу, за коју се сматра да је највећа на свету, како би спречили Украјинце да дођу до ње.

На снимку, постављеном и на промосковским и прокијевским Телеграм налозима, види се како је дрон оборен изнад Доњецке области.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

С-70 је дизајниран да служи као беспилотна летелица која ће летети заједно са ловцем пете генерације СУ-57, или деловати независно, али контролисано са земље ради извиђања и мисија прецизног удара.

Оборен највећи дрон на свету

Ово је вероватно највећи дрон на свету са тежином од око 20 тона. Дужина је 14 метара, са распоном крила од скоро 20 метара. И даље се сматра експерименталним, јер је први прототип завршен 2018. године, док је за још два наведено да су завршена ове године.

Дрон се покреће модификованом верзијом млазног мотора АЛ-41Ф Су-57, што му даје оперативни домет од 6.000 километара.

Инцидент који се догодио у суботу се првобитно сматрао обарањем оближњих украјинских дронова или ненамерним ударом пријатељске ватре, али пажљив преглед видео снимка указује на нешто другачије.

Руси намерно оборили свој дрон?

Почетак снимка приказује трагове дрона и његовог пратећег ловца Су-57 како лете близу један иза другог, а дрон води. Након неколико секунди, облак дима из ловца указује на то да је испалио нешто што је вероватно била ракета ваздух-ваздух Р-74М2 кратког домета, која је погодила и оборила дронм док се ловац удаљава.

Руске власти тек треба да издају званично саопштење о инциденту или о томе шта је до њега довело. У недостатку званичног појашњења, ратни блогери су почели да спекулишу да се дрон покварио, што је изазвало забринутост да би технологија могла пасти у руке Кијева, посебно имајући у виду да су оближња подручја под контролом украјинских снага.

Дрон је пао и уништио кућу, што потврђују слике олупине које су се убрзо појавиле на интернету.

Кремљ, а нарочито руски председник Владимир Путин, промовисали су С-70 као пример своје најновије најсавременије технологије која је имала за циљ да искористи стратешку предност и унапреди ваздухопловне снаге на бојном пољу 21. века.

Извор: Кијев пост/Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ