Свет

КИЈЕВ ПОД ОПСАДОМ: Руски ваздушни напади паралишу Украјину

Украјинске власти су известиле да је источни део земље био под ваздушном узбуном више од пет сати, док је Москва покренула неколико таласа напада на Кијев и друге кључне градове.

Према речима шефа војне управе Кијева, Серхија Попка, руске беспилотне летелице су покушале да продру у украјински главни град из више праваца, али су све биле оборене.
Напади на Кијев и обарање дронова

– Непријатељ је током ноћи поново користио своје дронове против Кијева – рекао је Попко у изјави објављеној на апликацији Телеграм. Како наводе власти, руске беспилотне летелице су ушле у Кијев у неколико таласа, нападајући из различитих праваца. Ваздушна узбуна за престоницу Украјине трајала је преко пет сати.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Попко је додао да је украјинска војска успешно уништила све непријатељске дронове, те да, према прелиминарним информацијама, нема извештаја о штети или повређенима. Детаљније информације о размерама напада биће објављене накнадно.

Масовни напади широм Украјине

Украјинска војска известила је да су њихове јединице противваздушне одбране обориле две руске ракете и чак 56 дронова Схахед изнад територије земље. Међутим, наводе да је 25 дронова нестало с радара у областима Миколајив, Одеса, Кијев, Черкаси, Кировоград, Дњепропетровск, Сумy и другим регијама. Још четири дрона су у ваздушном простору Украјине, а борбене активности се настављају.

Напади су забележени и у другим областима, укључујући Одесу, где су пријављене експлозије, али још нема информација о материјалној штети или жртвама. Градоначелник Одесе Хеннадии Трукханов такође је потврдио нападе на град.

Укупно испаљено 90 пројектила

Украјинци тврде да су руске снаге испалиле укупно 90 пројектила, укључујући две балистичке ракете Искандер-М, једну крстарећу ракету Искандер-К, као и 87 дронова Схахед. Украјинске противваздушне јединице деловале су на више фронтова како би одбиле ове нападе.

Зрачне снаге Украјине известиле су да је Русија извела укупно 5.130 напада на територију Украјине у последња 24 сата, што је довело до значајног притиска на украјинске одбрамбене капацитете.

Губици међу цивилним становништвом

У међувремену, гувернер Херсонске области, Олександр Прокудин, саопштио је да је током руских напада на ову регију у последња 24 сата погинуо један цивил, док је 15 људи повређено.

Извор: Србија Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ