Русија

Путин донео хитну одлуку

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је одлука о уклањању талибана с листе терористичких организација „донета на највишем нивоу“, објавио је данас ТАСС.

Одлуку је потребно попратити законским процедурама како би постала законита, рекао је представник руског председника за Авганистан, Замир Кабулов.

Путин је у мају изјавио да Русија афганистански талибански покрет сматра савезником у борби против тероризма.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Русија полако гради везе с талибанима откако су преузели власт у Авганистану у августу 2021, након што су се снаге предвођене САД повукле након 20 година рата, али покрет је још увек званично забрањен у Русији. Ниједна држава није формално признала талибане као легитимно вођство земље, иако су Кина и Уједињени Арапски Емирати прихватили њихове амбасадоре.

Русија је талибане на своју листу терористичких организација додала 2003. године. Њихово уклањање био би важан корак Москве према нормализацији односа с Авганистаном. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је Москва уверена у потребу одржавања „прагматичног дијалога“ са садашњом авганистанском владом.

„Очигледно је да је немогуће да се реше проблеми, а чак ни да се разговара о авганистанском решењу без Кабула. Москва ће наставити свој смер развоја политичких, трговинских и економских веза с Кабулом“, рекао је Лавров у Москви на састанку са својим авганистанским колегом Амиром Ханом Мутакијем и представницима суседних земаља.

Иако није јавно споменуо талибане, похвалио је садашње авганистанско вођство за напоре у сузбијању производње дроге и борбу против Исламске државе, која је у Русији забрањена. Рекао је да би Сједињене Америчке Државе требало да врате заплењену имовину у Авганистан.

Лавров је такође позвао на повећање хуманитарне помоћи Авганистану и најавио да ће Русија да настави да шаље храну. Русија има проблематичну историју са Авганистаном, где је совјетска војска извршила инвазију 1979. како би подржала промосковску владу, али се повукла 10 година касније након што је поднела тешке губитке, које су јој нанели муџахедински борци.

Русија и њени постсовјетски суседи били су изложени сталним нападима исламистичких милитантних група повезаних с Авганистаном, и то последњи пут у марту ове године, када је 145 људи убијено у нападу на концертну дворану у близини Москве, за који је одговорност преузела Исламска држава.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ