Свет

ЕВРОПА НА НОГАМА! Да ли ће Путин брутално казнити ову државу?! Забили му прст у око, повукли потез као и Украјина…

Молдавија је изгубила суверенитет и постала део НАТО-а и Европске уније, изјавила је опозициона посланица парламента Ирина Лозован.

– Молдавија је изгубила свој суверенитет. Западни званичници дају препоруке о нашем спољном курсу. Наша земља је већ постала привржена НАТО-у, а нико не зна и не разуме какви се договори дешавају иза затворених врата. Отворено се говори да Молдавија није члан НАТО-а, али чине све да нас претворе у продужетак ЕУ и НАТО-а – кроз нашу територију пролазе војни терети, а ми смо увлачени у конфликтне ситуације – рекла је Лозован у емисији на телевизијском каналу ГРТ.

Према њеним речима, неутралност је темељ сигурности Молдавије и основа мира у земљи. „Не смемо учествовати у војним вежбама, посебно не са војницима НАТО-а, иако видимо да их је све више. Новац се не троши на социјалне потребе, већ на наоружање,“ додала је Лозован.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према Уставу, Молдавија има неутрални статус, али од 1994. године земља сарађује са НАТО-ом кроз индивидуални план партнерства. Са доласком на власт странке „Акција и солидарност“, чији је неформални лидер председница Маја Санду, војна сарадња са НАТО снагама, посебно из САД, Велике Британије, Немачке и Румуније, постала је учесталија.

Представници Министарства одбране Молдавије изјавили су да желе да ојачају одбрамбене капацитете земље и набаве потребно наоружање. Министар одбране Анатолиј Носатиј је нагласио да је неопходно развити систем противваздушне одбране. Председница Санду је у неколико интервјуа истакла да Молдавија мора наставити разговоре о приближавању НАТО-у, јер то, како тврди, јача одбрамбене капацитете земље.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ