Свет

ТОТАЛНИ ХАОС! Израел напао Русе? „Сравњено са земљом, експлозије одјекују…“ (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Телеграм принтскрин

Израелске снаге напале су територију Сирије, а на друштвеним мрежама се наводи да је мета напада била руска војна база Хмејмим.

Како се наводи на друштвеним мрежама, сиријска противваздушна одбрана, уз подршку руске војске, била је активна више од 50 минута, пресрећући више од 50 непријатељских пројектила у Латакији, Џаблеу и Тартусу.

Посебно је, наводно, гађана руска ваздушна база Хмејмим.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Пријављени су и велики пожари у Џаблеу, у близини ваздушне базе, пасу послате екипе за гашење пожара.

Опозициони медији у Сирији јавили су да је мета напада било складиште оружја.

Израелска војска је недавно најавила да ће спречити све испоруке оружја из Ирана терористичкој групи Хезболах у Либану преко Сирије, пренео је „Тајмс оф Израел“.

Геополитички аналитичар Михаел Хоровиц је на друштвеној мрежи Икс рекао да „делује да је руска база у Хмејмиму у сиријској провинцији Латакији можда била на мети током ноћи – могуће од стране Израела“.

„Ако је тако, то би био први пут“, рекао је он, додајући да Иран користи ову базу као алтернативу кад не може да пошаље авионе на друге аеродроме у Дамаску и централној Сирији.

И „Супресед њуз“ (Суппрессед Неwс) је објавио да је „сиријска ПВО била активна више од 50 минута, таргетирајући непријатељске пројектиле у Латакији, Џаблеху и Тартусу уз подршку руске војске“ и да је „база Хмејмим била на мети код обале Сирије“.

„Велики пожар је избио у Џабелху близу ваздушне базе након напада. Ватрогасци су послати у подручје. Порекло агресије је непознато, а руска војска активно учествује у одбрани поред Сиријске арапске војске“, тврди „Супресед њуз“.

Позивајући се на изворе ТВ Сирије, налог је пренео да је „Израел бомбардовао ваздушну базу Хмејмим сат након доласка иранског авона који припада Кешм Фарс еру“.

„Иран интернешенел инглиш“ објавио је на „Иксу“ у уторак да је Иран послао авион у Латакију тог дана, према извештајима званичне сиријске новинске агенције, и да је авион носио хуманитарну помоћ за либанске грађане који су побегли у Сирију услед сукоба с Израелом.

Сиријска опсерваторија за људска права рекла је да је израелски напад за мету имао складиште оружја у обалском сиријског граду Џаблеху пре зоре у четвртак и да је напад изведен дроновима и пројектилима из ратних авиона.

Наводи се и да је складиште сравњено са земљом, као и да је то проузроковало огромне експлозије које су се чуле на великим удаљеностима, пренела је Синхуа.

Додаје се да су сиријска ПВО и руске снаге одговориле на напад у року од 40–50 минута. Опсерваторија је такође указала да је складиште смештено близу базе Хмејмим, највеће руске ваздушне базе у Сирији, на северозападу Латакије.

Није било одмах извештаја о жртвама, додаје се.

Извор: Танјуг/Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ