Свет

СТРАВИЧНА ЕКСПЛОЗИЈА У УКРАЈИНИ: Руси бацили најмоћнију бомбу (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

На друштвеним мрежама се шире извештаји да су руске снаге погодиле украјински град Вовчанск у области Харкова користећи изузетно моћну бомбу, за коју неки тврде да је термобарично оружје ОДАБ-9000.

Снимци који круже показују нешто што изгледа као разорна експлозија у центру града. Према неким руским блогерима, експлозију је изазвао ОДАБ-9000, који се назива и „отац свих бомби“. Други тврде да је у питању термобарична бомба ФОАБ-1500.

Шта је ОДАБ-9000?

Верује се да је ОДАБ-9000 најмоћнија руска термобарична бомба, дизајнирана да створи масивни ударни талас способан да изазове широко распрострањено уништење на великој површини. Да је напад заиста извршен са њим, ово би била прва забележена употреба ОДАБ-9000 у борби.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Термобарично оружје функционише тако што користи кисеоник из околног ваздуха за стварање интензивне експлозије и ударног таласа. ОДАБ-9000 се сматра углавном експерименталним, јер је тестиран само једном 2007. године и није потврђен као део руског стандардног арсенала, пише Киив Пост.

До сада је ФАБ-3000, још једна велика бомба, била најраспрострањенија тешка ваздушна муниција у Русији, која је надограђена системом за навођење, који омогућава прецизне ударе по утврђеним циљевима.

Међутим, сама снага експлозије у Вовчанску довела је до широко распрострањених спекулација да је можда коришћено нешто много моћније, као што је ОДАБ-9000.

Колико је вероватно да је ОДАБ-9000 одбачен?

Украјински специјализовани војни сајт Дифенс експрес довео је у сумњу ову теорију, с обзиром да се ова бомба, у свом оригиналном дизајну, баца директно изнад мете, а да су носачи стратешки бомбардери попут Ту-160, Ту-95 или Ту- 22М3 .

Распоређивање таквог оружја у садашњим условима је мало вероватно, пише Дефенс експрес, јер би готово сигурно довело до губитка руског бомбардера од украјинских ракета земља-ваздух.

Једини познати случај да је Руска Федерација користила Ту-22М3 за бацање бомби била је опсада Мариупоља, где је ризик био минималан због ограничених претњи противваздушне одбране.

Штавише, видео снимак напада на Вовчанск чини се да показује експлозију вођене бомбе у класи од 1500 кг или 3000 кг, што би сугерисало да је коришћено оружје вероватније била вођена бомба ФАБ-3000 или мања термобарична бомба ОДАБ-1500 бомба.

Бомбе ОДАБ-1500 и ФАБ-3000 се обично бацају са ловаца-бомбардера Су-34, а њихова употреба је све чешћа на бојном пољу, пише Киив Пост.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ