Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Иран слави, тврде да су спалили 20 авиона Ф-35

Америчко министарство одбране саопштило је да су разарачи америчке морнарице позиционирани у региону Блиског истока испалили десетак пројектила пресретача на ракете које су испаљене из Ирана на Израел. Пентагон није навео да ли су ирански пројектили оборени! Да све буде још индикативније, Агенција „Шафакна“ тврди да у нападу уништено више од 20 израелских авиона Ф-35. Најмање 80 одсто лансираних пројектила наводно је погодило предвиђене мете!.

Америчка војска у том подручју није користила никаква друга средства, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер, оценивши да је реч о “значајном“ иранском нападу.

Неименовани амерички званичник раније је рекао да ће САД подржати Израел како би се одбранио од “свих надолазећих ракета“. Из Пентагона је такође саопштено да САД нису добиле никакво упозорење од Техерана пре него што су ракете испаљене на Израел и да су сазнања о “непосредном нападу“ добили захваљујући америчким и савезничким обавештајним службама.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Иранска револуционарна гарда саопштава да је лансирала више од 100 ракета на Израел као одговор за убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, лидера Хезболаха Хасана Насралаха и заменика команданта операција Корпуса Иранске револуционарне гарде Абаса Нилфорусхана.

Оно што је до сада познато о иранском ракетном нападу на Израел јесте да је Техеран гађао три израелске војне базе у близини Тел Авива. агенција „Тасним, тврди да је израелска база Неватим уништена у ракетном нападу, а агенција „Шафакна“ да је Иран успео да уништи најмање 20 израелских авиона Ф-35.

Истовремено, иранска агенција „Фарс“ истиче да је најмање 80 одсто иранских ракета погодило је своје циљеве током „првог таласа напада“ на Израел.

У нападу је погинуо један Палестинац из Газе, а према тврдњама Тел Авива и Вашингтона, међу Израелцима није било жртава. Према америчким проценама, Иран је лансирао око 200 балистичких ракета на Израел, ирански медији јавили су о 400 ракета.

Наређење за ракетни напад дао је ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи.

Извор: Информер/Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ