Свет

ВИЈОРИ СЕ РУСКА ЗАСТАВА: Пред падом је (ВИДЕО)

Начелник дела Доњецког региона који је под контролом Кијева каже да су руске трупе стигле до центра Угледара, градића на стратешком узвишењу у источној Украјини.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како руски војници машу заставом с врха бомбардоване вишеспратнице и развијају другу заставу на металном торњу на крову.

На другим снимцима види се дим који се издиже изнад рушевина малог рударског града.

„Непријатељ је већ скоро у центру града“, рекао је регионални начелник Вадим Филашкин украјинској телевизији, описујући ситуацију као веома тешку.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Угледар има стратешки значај због своје висине и локације у близини споја два главна фронта, у источној и јужној Украјини.

Руске снаге су прошле недеље стигле до предграђа и појачале офанзиву последњих дана.

Од августа, московске трупе у источној Украјини напредовале су најбржим темпом за више од две године, уз мало застоја упркос томе што су украјинске снаге извршиле изненадни упад у руску област Курск.

Потпуна контрола над Угледаром помогла би московским трупама у њиховом даљем напредовању у региону, због узвишења које им омогућава да боље усмеравају артиљеријску ватру.

Филашкин тврди да руске снаге већ немилосрдно гранатирају градове и села широм региона.

Веома је опасно остати у региону и још једном наглашавам потребу да људи оду“, упозорио је Филашкин.

Филашкин је рекао да је око 350.000 људи и даље остало у деловима региона које држи влада. Пре почетка инвазије у пуном обиму 2022. године, у областима које држи влада држало је око 1,9 милиона људи.

Угледар је пре рата имао око 14.000 становника, а сада их је остало само 107, навео је Филашкин.

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ