Русија

ПОЧИЊЕ! Путин је потписао

МОСKВА- Председник Русије Владимир Путин је уредбом наредио регрутовање 133.000 људи за служење војног рока у периоду октобар -децембар 2024. године.

Уредба је објављена данас на порталу правних информација, пренео је Интерфакс.

„Од 1. октобра до 31. децембра 2024. године извршити регрутацију за служење војног рока држављана Руске Федерације старости од 18 до 30 година који нису у резервном саставу и подлежу регрутацији у војну службу и то 133.000 људи“, наводи се у документу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Истом уредбом председник Русије је наложио отпуштање из војне службе војника, морнара, наредника и старешина којима је истекао војни рок.

Уредба од 30. септембра ступила је на снагу даном објављивања.

Генералштаб је саопштио да се војни обвезници неће слати да учествују у војној служби у новим регионима Руске Федерације.

„Желео бих да напоменем да војно особље које је на служењу војног рока неће бити укључено у извршавање задатака специјалне војне операције у новим регионима“, рекао је Владимир Цимљански, заменик начелника Главног организационог и мобилизационог одељења Генералштаба Руске Федерације, преноси Танјуг.

Према његовим речима, рок служења војног рока неће се мењати и износиће 12 месеци, а отпремање регрута са зборних места планирано је од 15. октобра.

Током пролећне регрутне кампање ове године, према указу председника Русије, 150.000 регрута позвано је на обавезну војну службу.

Према званичним подацима, током последње јесење регрутације на служење војног рока упућено је 130.000 људи.

Од 1. јануара 2024. године ступиле су на снагу промене у систему војног рока за регрутацију до старости од 30 година.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ