Свет

БРИТАНСКИ МЕДИЈ СМРЗНУО ЗЕЛЕНСКОГ: Запад неће приморати Русију на мир, већ

Фото: Х принтскрин

Украјина је крајем 2022. године успела да постигне одређени напредак, али од тада није направила значајнији корак на фронту. Офанзива која је током лета 2023. била нашироко најављивана као кључни војни подухват, испоставила се као неуспешна.

Од тог тренутка, већина промена на линији фронта била је у корист Москве. Руске снаге су у фебруару 2023. ослободиле Авдејевку у Доњецкој Народној Републици, а последњих месеци руска војска се приближила кључним украјинским упориштима као што су Покровск и Угледар, о чему пише британски часопис Економист.

Теоријски, Украјина остаје одлучна да поврати територије које је изгубила након почетка специјалне војне операције и да обнови границе из 1991. године, које су наслеђене распадом Совјетског Савеза.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, у реалном војном контексту, овакви циљеви су далеко изван могућности украјинских снага, посебно с обзиром на тренутну ситуацију на фронту.

Сукоб је постао исцрпљујући рат у којем се обе стране ослањају на тактику исцрпљивања ресурса и војне моћи, надајући се да ће успети да наџиве противника. И Русија и Украјина настоје да избегну мировне преговоре који би им наметнули неповољне услове.

У овом дуготрајном рату исцрпљивања, Украјина се сада налази у дубокој војној, економској и дипломатској дефанзиви.

У Кијеву су свесни да је тренутна ситуација неодржива и да ће, уколико не дође до хитних промена, чак и украјински савезници почети да врше притисак на Украјину да прихвати мир, али не и на Русију.

Украјински председник Владимир Зеленски је, у покушају да преокрене ток рата и ојача подршку, кренуо на дипломатску турнеју широм света. Овај потез одражава очајничку ситуацију у којој се Украјина налази и указује на то колико је земља близу потпуног колапса.

У овој готово безизлазној ситуацији, Кијев мора да прихвати да потпуна војна победа над Русијом, која је теоретски ионако неостварива, више не може бити реалан циљ. Таква опција не само да је војно недостижна, већ би могла довести до даљег урушавања украјинских ресурса и односа са савезницима.

Украјина се налази пред изазовом да редефинише своје циљеве у овом сукобу и размотри алтернативне сценарије који не укључују тоталну победу над Русијом, већ евентуалне мировне преговоре који би донекле сачували њен суверенитет, али без нереалних очекивања о повратку свих изгубљених територија.

Ако се хитно не промене правци у украјинској стратегији, постоји реална опасност да Запад више неће бити спреман да пружи досадашњи ниво подршке, што би Кијев оставило у још неповољнијем положају.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ