Свет

НИЈЕ ДОБРО! НАТО ТРУПЕ СТИГЛЕ НА ГРАНИЦУ: Ситуација измиче контроли

Белорусија страхује да би гомилање војног потенцијала НАТО код граница земље могло да измакне контроли и доведе до ескалације сукоба, изјавио је министар спољних послова Белорусије Максим Риженков на седници Генералне скупштине УН.

– НАТО наставља да значајно повећава свој војни потенцијал на нашим западним границама. Десетине хиљада војника и хиљаде јединица технике. Озбиљно страхујемо да би ‘игра’ могла да измакне контроли и доведе до ескалације сукоба на регионалном, па чак и глобалном нивоу са катастрофалним последицама по све – рекао је Риженков.

Како је истакао, у Европи има довољно нуклеарног оружја, стога би ескалација напетости била директан пут ка трећем светском рату.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Риженков је нагласио да је данас потребна снажна и непристрасна универзална међународна организација способна да гарантује равнотежу у свету.

– Јака организација не би дозволила да зарад транснационалног капитала и у интересу колективног Запада Украјина данас ратује до ‘последњег Украјинца’ – оценио је дипломата.

По његовим речима, да су сви, попут Белорусије, схватили шта се заиста дешава у зони сукоба и какву опасност то носи, „заиста би желели да зауставе крвави сукоб два братска народа и Украјина би одавно била са Русијом за преговарачким столом“.

Риженков је истакао да су у том контексту веома благовремене иницијативе попут бразилско-кинеског мировног плана.

– Међутим, без учешћа Русије ниједан пројекат неће имати успеха – нагласио је министар.

Подсећамо, Кина, Бразил и друге земље Глобалног југа планирају формирање отворене платформе „Пријатељи мира“ у циљу решавања украјинске кризе, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ