Свет

ЛАВРОВ ЗАГРМЕО: Цео свет ће осетити последице

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Русија није одговорна за блокирање рада органа Уједињених нација и кривица за то, како је упозорио, „мора да се директно свали на Запад“.

„Невиђен ниво ароганције и агресивности западне политике према Русији не само да своди на нулу саму идеју глобалне сарадње коју промовише генерални секретар УН, већ и све више омета рад читавог система глобалног управљања, укључујући и Савет безбедности УН. То није наш избор и нисмо ми ти који ћемо сносити последице овако опасног курса“, рекао је Лавров током 79. заседања Генералне скупштине УН, преноси ТАСС.

Он је скренуо пажњу на то да Запад, водећи своју политику хегемонизма, наставља да ескалира конфронтацију чије „последице може да осети цео свет“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Светској већини је потпуно јасно да конфронтација и хегемонизам неће решити ниједан глобални проблем. Ако Запад не стане, сви ће осетити страшне последице овога“, оценио је шеф руске дипломатије.

Колективни Запад, резимирао је Лавров, „вештачки спутава објективно настајање мултиполарног светског поретка, који ће се заснивати на једнакости права великих и малих народа, поштовању појединца, равноправности мушкараца и жена и праву народа да сами одређују своју судбину“.

„Исто важи и за принцип немешања у унутрашње ствари суверених држава. Потврду овог принципа, на срамоту чланова наше организације, блокирале су САД и њени следбеници на Самиту будућности усвајањем одговарајућег пакта“, додао је он.

Лавров је оценио да је, „такозвана формула мира“ коју је предложио украјински председник Володимир Зеленски по својој суштини слепа улица.

„Ценимо жеље наших партнера да промовишу посредничке иницијативе у најбољим намерама, ценимо њихову конструктивну усредсређеност на резултате, за разлику од формуле мира Зеленског која је ћорсокак“, рекао је Лавров . Шеф руске дипломатије је истакао да Руска Федерација позива своје пријатеље да у даљим напорима узму у обзир чињенице које руска страна наводи као праве разлоге постојећег стања.

„Без њиховог елиминисања, не може се постићи праведан мир заснован на Повељи Уједињених нација (УН)“, поручио је Лавров. Према његовим речима, реалан план поравнања изнео је руски председник Владимир Путин 14. јуна, када је „још једном убедљиво показао добру вољу Русије да ради на договореним споразумима, чије су изгледе поништили Кијев и његове присталице као резултат пуча 2014, повлачењем из споразума из Минска из 2015. и споразума из Истанбула 2022. године“.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ