Свет

КАРТАПОЛОВ ЗАПАЊИО ЗАПАД: Ово је разлог за употребу нуклеарног оружја

Фото: Јутјб

Изјава Андреја Картаполова, председника Комитета Државне думе за одбрану, о могућем основу за примену нуклеарног оружја у случају далекометних напада Кијева на руску територију, наглашава озбиљност тренутне ситуације.

Картаполов је рекао да би удари на руску територију могли бити основ за употребу нуклеарног оружја, али да би коначна одлука зависила од врховног команданта, што је у овом случају председник Владимир Путин.

Путин је недавно изјавио да Русија задржава право да примени нуклеарно оружје у случају агресије, чак и ако се користи конвенционално оружје, уколико то представља претњу за суверенитет земље.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Он је такође напоменуо да би употреба нуклеарног оружја могла бити разматрана и у случају агресије на Белорусију, што додатно наглашава опасност од ескалације.

Путинова изјава је додатно појачала притисак на Запад, посебно НАТО, који разматра да ли да директно учествује у сукобу или да настави са испорукама наоружања Украјини.

Картаполов је такође изјавио да су западни партнери напети због могућности нуклеарне ескалације, јер је јасно да Русија види нуклеарни арсенал као кључну одбрамбену линију.

Са друге стране, Запад балансира између подршке Украјини и покушаја да не изазове даљу ескалацију.

Песков, портпарол Кремља, потврдио је да је Путинова порука јасна и да је дошла до Запада.

Ова ситуација ствара озбиљан притисак на НАТО и западне земље, које сада морају пажљиво размотрити своје потезе.

Према званичницима из САД-а, иако нема конкретних доказа да Русија планира да користи нуклеарно оружје, свака претња се схвата озбиљно.

Запад се суочава са дилемом: Наставити са подршком Украјини и ризиковати нуклеарну ескалацију, или покушати пронаћи дипломатско решење.

Међународна заједница, укључујући земље попут Кине и Индије, позива на стабилност и дијалог како би се спречила даља ескалација сукоба.

Извор: webtribune

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ