Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ СВЕОПШТЕГ РАТА: Убијен је (ФОТО)

Израелска војска је званично потврдила убиство лидера Хезболаха Хасана Насралаха.

Насралах, који је 32 године био вођа милитантне групе коју подржава Иран, наводно је био мета напада на Бејрут у петак.

У саопштењу се наводи да су поред Насралаха убијени и други високи чланови групе коју подржава Иран – укључујући команданта Хезболаховог јужног фронта.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У посту на мрежи X, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су рекле да „више неће моћи да терорише свет“.

ИДФ је саопштила да су борбени авиони извели „циљани удар” на централни штаб Хезболаха, за који се наводи да се налази „под земљом испод стамбене зграде у области Дахије у Бејруту”.

Додаје се да је напад изведен док је „виши командни ланац“ групе деловао из предграђа у јужном Бејруту – упоришта оружане групе.

На мети јучерашњих ваздушних удара Израела на јужна предграђа Бејрута био је командни центар Хезболаха.

Јуче током дана, портпарол Израелских одбрамбених снага /ИДФ/ Данијел Хагари рекао је да је војска извршила прецизан ваздушни напад на главни штаб Хезболаха у Бејруту, који се налази испод стамбених зграда у кварту Дахије.

ИДФ је у току јучерашњег дана проверавао да ли је Насралах био у подземном штабу покрета у време израелског удара, јавили су израелски медији.

Ко је Хасан Насралах?

Шеик Хасан Насралах, вођа милитантног шиитског исламистичког покрета Хезболах у Либану, био је једна од најпознатијих и најутицајнијих личности на Блиском истоку.

Насралах годинама није виђен у јавности због страха да ће га Израел убити.

Он је особа у сенци, са блиским личним везама са Ираном, а одиграо је кључну улогу у претварању Хезболаха у политичку и војну силу каква је данас, па га поштују и присталице групе, наводи Би-Би-Си.

Под Насралаховим вођством Хезболах је помогао у обуци бораца из палестинске оружане групе Хамас, као и милиције у Ираку и Јемену, а од Ирана је набавио пројектиле и ракете за употребу против Израела.

Убијена и ћерка вође Хезболаха

Заинаб Насралах, кћерка генералног секретара Хезболаха шеика Хасана Насралаха, убијена је у израелском нападу на јужни Бејрут, преноси израелски телевизијски „Канал 12“.

„Канал 12“ наводи да је Заинаб Насралах више пута јавно подржавала циљеве Хезболаха.

– Када је мој брат Хади постао мученик, моји родитељи нису пролили ниједну сузу – рекла је она у интервјуу за телевизију „Ал Манар“ 2022. године.

Најстарији син вође Хезболаха Хади, припадник војног крила овог покрета, погинуо је у борби са израелском војском 1997. године, подсећа ТАС.

Извор:

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ