Свет

УЗБУНА: Почиње велики напад (ВИДЕО)

Суданска војска покренула је данас велику офанзиву против моћне паравојне групе Снаге за брзу подршку (РСФ) са којима се бори у грађанском рату, а на мети напада нашле су се њихове базе у престоници Картуму, као и у граду Бахри.

Судан потреса грађански рат откако су војска и РСФ започели огорчену борбу за власт у априлу 2023, што је довело, како су навеле УН, до једне од најгорих хуманитарних криза у свету, пренео је ББЦ.

У том сукобу погинуло је до 150.000 људи, док је више од десет милиона, око петина популације, приморано да напусти домове.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Војна ескалација уследила је упркос напорима на челу са САД да посредују у постизању примирја, о чему је разговарано на маргинама Генералне скупштине УН ове седмице.

Како наводе очевици, војска је прешла кључне мостове преко реке Нил, који су раздвајали подручја под контролом владе у подручју Омдурман од региона које контролишу РСФ.

Припадници РСФ тврде да су одбили ове нападе, али се са локација у центру Картума могу чути борбе и видети стубови дима. Од почетка рата, паравојска је имала контролу над готово читавом престоницом, а данашњи пробоји су први значајнији покушај владиних снага током више месеци да поврате део територије.

УН су позвале на тренутну акцију како би се заштитили цивили и окончале борбе.

Како су навеле УН, од почетка септембра регистровано је најмање 78 погинулих цивила у гранатирању и ваздушним ударима у ширем подручју Картума.

Обе стране оптужују се узајамно за неселективно бомбардовање цивилних подручја.

УН су упозориле и да глад прети становништву, а министарство здравља је објавило да епидемија колере влада у земљи, при чему је прошлог месеца од ње умрло 430 људи.

У међувремену, вођа РСФ генерал Мохамед Хамдан Дагало, изјавио је данас да је ова фракција спремна да примени споразум о прекиду ватре у рату против војске и да дозволи испоруку хуманитарне помоћи.

Он је то изјавио у снимљеној поруци упућеној учесницима Генералне скупштине УН, након обраћања команданта суданске војске, пренео је Реутерс.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ