Свет

ЗАПАД НА НОГАМА: Због ових Путинових речи настала пометња

Русија би могла да употреби нуклеарно оружје ако је нападне било која држава конвенционалним пројектилима, рекао је руски председник Владимир Путин.

У новом упозорењу Западу због његове подршке Украјини, лидер Кремља је такође рекао да ће сваки напад који подржи нуклеарна сила сматрати заједничким нападом на Москву.

Он је то рекао на седници Савета безбедности Русије, где је предложио измене нуклеарне доктрине земље – правног оквира који оцртава услове за употребу нуклеарног оружја.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тренутни документ каже да Русија може да нападне прва само ако је безбедност државе угрожена.
Москва је последњих месеци у више наврата сигнализирала да размишља о проширењу доктрине, али ово је први пут да су дати неки детаљи.

„Предлаже се да се агресија на Русију од стране било које ненуклеарне државе, али уз учешће или подршку нуклеарне државе, сматра њиховим заједничким нападом на Руску Федерацију“, нагласио је посебно Путин једну промену.

Он је додао да ће Русија размотрити употребу нуклеарног оружја ако открије да је покренут масиван ваздушни напад на њу, укључујући дронове, ракете или авионе.

То је његов одговор на разматрања у Лондону и Вашингтону о томе да ли да се дозволи Украјини да удари дубље у Русију западним пројектилима, укључујући британске ракете Сторм Схадоwс.

Његове изјаве, које су темпиране да се поклопе с говором украјинског председника Володимира Зеленског на Генералној скупштини УН-а, долазе у тренутку када Украјина тражи дозволу за коришћење западних пројектила дугог домета на циљеве унутар Русије.

Ово сигурно није први пут да је Владимир Путин играо на нуклеарну карту, подсећа Скy неwс. Међутим, јесте први пут да Русија конкретно говори о проширењу нуклеарне доктрине.

Путин је предложио да, ако било која ненуклеарна држава нападне Русију уз подршку нуклеарне силе, то буде третирано као координисани напад.

Питање је колико су најновије Путинове претње стварне или је реч о још једном облику руске реторике. Путин је већ неколико пута користио претње нуклеарним оружјем, али Запад је и тада прешао његове постављене црвене линије, попут слања пројектила, тенкова и Ф-16 авиона Украјини, и то без конкретних последица.

Ово се чини као покушај да Путин поново повуче јасније црвене линије. Овај пут претње су специфичније и детаљније, јер се темеље на новим правним оквирима. Међутим, кључно питање је – хоће ли Путин стварно користити нуклеарно оружје чим први пројектил пређе руску границу након што ова нова правила ступе на снагу?
„На то питање сада траже одговор светски лидери попут Џоа Бајдена и Кира Стармера“, закључује Скy Неwс.

Извор: Телеграф.рс

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ