Свет

ШТА ТО ЗЕЛЕНСКИ ПОРУЧУЈЕ? Рат са Русијом ближе крају него што се мисли

Фото: Фејсбук принтскрин

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је рат са Русијом ближе крају него што се мисли.

„Мислим да смо ближе миру него што мислимо. Само морамо да будемо веома јаки“, рекао је он за Еј-Би-Си њуз (АБЦ News).

On је додао да ће план победе који ће ове недеље представити америчком председнику Џоу Бајдену захтевати од савезника да „помогну у ојачавању“ украјинске војске.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније данас да је Русија опрезна у вези са медијским извештајима о украјинском плану и додао да ће сукоб бити окончан тек када се остваре циљеви Русије, преноси Танјуг.

Зеленски је дуго тражио од западних земаља да дозволе Украјини да оружје које добија од Запада употреби за нападе дубоко у Русију и очекује се да ће то учинити поново ове недеље током посете САД.

Бајден је у недељу рекао да још није одлучио да ли ће Украјини дати зелено светло по питању тог захтева.

Зеленски ће сутра говорити на Генералној скупштини УН, а требало би да се састане и са републиканским и демократским председничким кандидатима, Доналдом Трампом и Камалом Харис.

Путовање Зеленског у САД долази у тренутку када је Украјина и даље изложена сталним нападима Русије.

У данашњем нападу, Русија је погодила вишеспратницу у граду Харкову на североистоку Украјине, у којем су погинуле најмање три особе, а 15 је повређено.

Украјински војни експерт и пуковник у пензији Костјантин Машовец упозорио је Украјинце да морају да буду „психолошки припремљени“ за губитак Селидова, Торецка и Вуледара у источном региону Донбаса.

„Волео бих да грешим, али према информацијама које имам… ово је врло вероватан сценарио догађаја у блиској будућности“,написао је он на Фејсбуку.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ