Свет

КИЈЕВ ЗАВАПИО: Језиво је, погледај шта нам раде (ВИДЕО)

Недавно врело поподне, екрани у командном центру 15. бригаде Националне гарде Украјине приказивали су алармантне слике са источног фронта: радар који приказује десетак руских клизних бомби високог разарања које лете ка украјинским положајима.

Други екран је показао хаковане податке руских камиказа дронова који нападају украјинске тенкове. А трећи, који је приказивао снимке украјинске извиђачке беспилотне летелице, пратио је непријатељске мотоцикле и квадове који се крећу ка украјинским позицијама, пише Фајненшел тајмс.

„Видите како нас савладавају“, гунђао је командант Феникс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Руска офанзива је у пуном јеку од августа, када је Украјина преусмерила хиљаде својих најбољих војника за изненадни упад у руску област Курск. Украјина се надала да ће ова смела операција приморати Кремљ да прерасподели ресурсе из Доњецка, али се то није догодило. Уместо тога, руске снаге су заузеле неколико градова, дошле на осам километара од Покровска и само четири километра од Мирнограда и распоредиле сву расположиву снагу да заузму два логистичка чворишта пре краја године.

Неки украјински команданти и многи војници то сматрају ценом Курске офанзиве.

„Курск је био добра идеја, разоткрио је Русију као слабију него што су многи веровали. Али ми то плаћамо губитком сопствене територије“, рекао је командант украјинске јединице.

Покровск и Мирноград су пре рата имали 100.000 становника, а сада су пресудни за украјинску одбрану источног фронта. Ако би пали у руске руке, то би угрозило веће градове Костјантиновку, Дружковку, Краматорск и Славјанск и значајно ојачало стратешку позицију Русије у региону, упозорили су украјински команданти. Губитак ова два чворишта би такође повредио украјински морал, који је управо добио подстицај након упада на Курск.

Руске снаге су се прилагодиле, кажу украјински команданти, учећи из прошлих грешака и избегавајући велике нападе тенковима и оклопним возилима. Њихова нова тактика довела је до недавних успеха у украјинском региону Доњецка, приморавајући украјинске трупе да се повуку и приближавајући Москву свом циљу да контролише целу област.

Знаци деструктивног напредовања Русије били су евидентни око Покровска, где камиони хладњаче са лешевима мртвих војника пролазе поред знакова који позивају возаче да се моле за своје трупе. Камиони су одвозили оштећено западно оружје на поправку, а багери су копали свеже ровове у непожњевеним пољима сунцокрета.

Околина Покровског је све опаснија

Приступ Покровску постајао је све опаснији. Руске ракете уништавају надвожњаке и терају возила на опасне земљане путеве. Унутар града атмосфера је била сабласно пуста, разбијана само звуком оближњих артиљеријских дуела. Улицама су пролазила војна возила, а већина зграда носила је трагове ваздушних удара. Ракете су онеспособиле и струју и воду.

Власти су у августу наредиле евакуацију породица и деце из Покровског и Мирнограда, али у та два града и даље има око 18.000 становника. Возови који евакуишу људе на запад недавно су отказани због безбедносних разлога. Најближа железничка станица је 100 км западно, у Павлограду.

Михаило Темпер, командант батерије у 21. батаљону Украјинске самосталне председничке бригаде, који је у региону од априла, рекао је да се руска тактика променила средином лета. Они сада запошљавају брже, мобилније јединице и усвојили су стратегије које је раније користила паравојна група Вагнер. „Путин је уништио Вагнерову групу, али је предузео најефикаснију тактику. Руска војска је научила лекције и стекла искуство од Вагнера“, рекао је Темпер.

Булевардије, оператер дронова у Темперовом батаљону, каже да је нова руска тактика коришћења мањих пешадијских јединица за напад из неколико праваца истовремено отежавала његов задатак. Истовремено, Украјинци немају много решења за руске јуришне хеликоптере и авионе са клизним бомбама.

„Ми овде немамо противваздушну одбрану“, рекао је заменик команданта украјинске 72. механизоване бригаде, која се бори 70 км јужно од Покровска, у граду Вухледар, који би могао да се налази у руској енклави.

Покушај заузимања Вухледара коштао је руске снаге, које су за скоро две године борбе изгубиле хиљаде војника и стотине тенкова и оклопних возила. Али, с обзиром на то да су украјинске трупе такође исцрпљене, рекао је заменик команданта, Руси би могли да добију прилику да је заузму у наредним недељама.

Вухледар би могао пасти

„Уопште нисмо имали месечне ротације трупа од почетка инвазије. Потребна нам је пауза“, рекао је украјински командант. Кашњења у испоруци западног наоружања такође су погоршала ситуацију за украјинске снаге, али команданти окривљују кијевско војно руководство за преспоро изградњу одбрамбених линија, а потом и за неефикасне ровове и ватрене положаје.

„Где су наша утврђења? У фебруару, када су Руси први пут успели да се пробију и заузели град Авдијевку, није било правих одбрамбених положаја“, тврди украјински официр. Оно што је од тада изграђено је недовољно: на отвореним пољима, далеко од дрвећа и шума, а понекад и иза висова, што отежава уочавање непријатеља.

„То је срање. Не можемо да одведемо војнике у ровове без икаквог покрића. Војници се ослањају на жбуње које једва покрива њихово кретање, што доводи до непотребних жртава“, рекао је украјински командант за Фајненшел тајмс.

Русија је такође променила тактику, успоравајући напредовање ка Покровску и покушавајући да заобиђе украјинске позиције. Сада се такође фокусира на територију око Вухледара и Курахова, још једног упоришта које се суочава са интензивним руским нападима.

Овакав приступ је проширио бојно поље и додатно закомпликовао танку украјинску одбрану.

„Видимо како се формирају многи котлови“, рекао је Темпер, мислећи на џепове украјинских трупа у процесу опкољавања и одсецања, приморавајући их да се повуку. Јуриј, командант 68. борбене бригаде која није успела да одбрани град Новохродивку, рекао је да су последње борбе биле веома интензивне:

„Имали смо много губитака, више него раније. Иако су украјински губици све већи, Јуриј тврди да су руски губици још већи. Ипак, упркос стотинама руских војника који умиру сваког дана, брзо их замењују регрути. „То је незамисливо. Колико дуго могу овако да издржим?“ пита се Јуриј.

Командант јединице за извиђање дронова страхује да би одговор могао да потраје неколико година и предвиђа уништење и вероватно заузимање Покровског у року од два до три месеца.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ