Свет

РУСИЈА НА НОГАМА: НАТО земље најавиле шта ће урадити руским бродовима!

Финска и Естонија разматрају практичне планове како да у потпуности затворе Фински залив за Русију, рекао је Андрус Мерило, командант Одбрамбених снага Естоније.

„Поморска одбрана је место где се сарадња између Финске и Естоније и даље повећава и можда можемо да смислимо конкретније планове како, ако буде потребно, у правом смислу те речи, потпуно забранимо деловање непријатеља у Балтичком мору“, рекао је Мерило.

Он, међутим, није желео да открије да ли планови за ту ситуацију већ постоје.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Стилови комуникације Естоније и Финске према Русији су и даље различити, сматра Јако Пупера, бивши главни уредник часописа Суомен Сотилас.

„Естонци имају тенденцију да се доста жестоко расправљају“, рекао је Пупера, који је тренутно главни уредник публикације о одбрамбеној индустрији под називом Нордиц Дефенсе Ревиеw.

Да ли је изводљиво затварање залива?

Технички, затварање Финског залива је могуће. Географски гледано, Фински залив, који је узак и разбијен архипелазима и релативно плитак, већ сам по себи каналише саобраћај.

„И заправо без минирања, уз претњу да ће површинска опрема бити погођена ракетним наоружањем, а подморнице противподморничким ратовањем. Само то отежава кретање“, рекао је он.

Међутим, нормално функционисање Финског залива је такође у складу са економским интересима Финске и преовлађујућим етосом бесплатне доставе у западном свету. Две најважније луке у Финској, луке Хелсинки и Хамина-Котка, налазе се на источној страни клисуре између Поркале и Најисарија.

„Мине које блокирају Фински залив и потапају танкер су тешка питања за имплементацију. Ако бисмо ушли у дуготрајну кризу где би Фински залив морао да буде затворен, саобраћај би такође морао да се премести на страну Северног мора. То се неће десити пуцањем прстију, већ би то био монструозан инфраструктурни пројекат. У том смислу, инвестиције које се односе на развој привреде, као што је заједничко разматрање развоја постојећих железничких веза, на пример од Хапаране до Атлантика (Норвешка) Нарвика, биле би отварање за безбедносну политику“, додао је он.

Поред финансијских интереса, постоје и еколошке претње које ограничавају рад.

„Ко жели да потопи танкере за нафту у ту реку? Тај неред је ужасан. Наравно, тако је и у минском ратовању. Данас се настоји користити све више интелигентних мина, у ком случају је број мина мањи и њихово чишћење је лакше“, рекао је он.

Чак су и традиционалне контактне мине и даље ефикасно средство поморског ратовања. Само сазнање о њиховом постојању спутава поморски саобраћај.

У пракси се ратовање „апсолутно“ променило од Другог светског рата или када су „тврђаве попут Суоменлина, које су се чуле у оближњим водама, биле кључне“, рекао је Пупера.

Данас системи наоружања не морају да буду на лицу места, али је њихов утицај умрежен и глобалан. Са чланством Финске и Шведске у НАТО-у, ситуација је и у овом смислу „потпуно другачија“.

Шта би се у пракси догодило у Финском заливу ако би се озбиљније размотрило његово затварање од Русије?
Према Пупери, то би значило постепено повећање спремности и све већи приказ снаге.

„То би се десило извођењем спектакуларних вежби минирања и ратних вежби великих размера, у којима се гађају поморски циљеви противбродским ракетама и покрећу системи обалске одбране. Био бих изненађен да Американци и Британци и наравно Швеђани нису хитно позвани на вежбу. Швеђани одмах имају свој интерес. Свакако би им било драго да у том тренутку плове у Оландским водама“, рекао је Пупера и подсећа да положај Оланда представља проблем и у погледу одбране Финског залива.

Следећи корак би били прегледи бродова.

Поред традиционалног ратовања, могла би се користити и друга средства, као што је електронско ратовање.

„Један од начина у вези са затварањем Финског залива може бити да се објави да је ГПС систем ван употребе и, у вези са поморском сигурношћу, потребно је да буде дозвољено да путујете само у пратњи пилота. На Талинку је забавно посматрати количину поморског саобраћаја, иако се доста смирио. Чује се звецкање, посебно када пређете преко попречне траке. Када су тамне јесени и зиме у Похјоли, када навигациони систем дође у додир са малом буком у мрачном Финском заливу, то може бити прилично изненађујуће“, додао је он.

У пракси је порука да се превентивом у сваком тренутку може зауставити саобраћај, закључује Илталехти.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ