Свет

ХАОС! ПОЧЕЛО БРУТАЛНО БОМБАРДОВАЊЕ: Градовима одјекују стравичне експлозије (ВИДЕО)

Удари су били географски најраспрострањеније бомбардовање које је Израел извео откако је почео њихов сукоб са Хезболахом пре скоро годину дана

Израелска војска извела је у понедељак још једну рунду опсежних напада на Хезболах у Либану и наговестила да би можда био потребан копнени напад да би се осигурали њени ратни циљеви.

Удари су били географски најраспрострањеније бомбардовање које је Израел истовремено извео откако је почео њихов сукоб са Хезболахом пре скоро годину дана, паралелно са ратом у Гази.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Војска није дала више детаља о нападима.

Израелски ратни авиони извели су у понедељак ујутро интензиван талас ваздушних напада на градове дуж јужне границе Либана и још северније, према сведочењу очевидаца на које се позива Ројтерс.

Репортери британске новинске агенције у јужном лучком граду Тиру могли су да чују како ратни авиони лете ниско изнад јужног Либана и потом серију ваздушних удара у близини.

Хезболахова телевизија Ел Манар известила је о израелским ваздушним нападима на периферији многих градова и села на југу и долини Бека у источном Либану. На снимцима се виде стубови дима који се дижу изнад југа.

Поред напада на регион долине Бека у источном Либану, ратни авиони су извели и ваздушне нападе на област Хермел у северном Либану, известио је Хезболахов ал-Манар.

Хезболах и Израел разменили су интензивну ватру у недељу, пошто је либанска милитантна група испалила ракете дубоко на северну израелску територију након што се суочила са интензивним бомбардовањем.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари позвао је становнике јужног Либана да се држе даље од положаја Хезболаха. Он је додао да је Израел почео да напада положаје Хезболаха у Либану након што је идентификовао намеру да пуцају на Израел.

На питање новинара о могућем израелском копненом нападу на Либан, Хагари је рекао „учинићемо све што је потребно“ како бисмо безбедно вратили евакуисане становнике северног Израела у њихове домове, што је ратни приоритет за израелску владу.

Сукоб, који је нагло ескалирао у протеклој седмици, бесни откако је Хезболах отворио други фронт против Израела, рекавши да делује као подршка Палестинцима који се суочавају с израелском офанзивом јужније у Гази.

У уторак и среду експлодирале су хиљаде пејџера и воки-токија које користе припадници Хезболаха. За напад се увелико окривљује Израел, који није ни потврдио ни негирао одговорност.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ