Свет

УЗБУНА НА ЗАПАДУ ЗБОГ СМРТОНОСНЕ ПРЕТЊЕ: Ако је Цар бомба пре 60 година била толико моћна, шта тек сада имају Руси

Фото: shuterstock

Ирски новинар Чеј Боуз изразио је забринутост због могућности глобалног нуклеарног сукоба, указујући на напредни нуклеарни арсенал који Русија поседује.

У својој објави на друштвеној мрежи X, Боуз је навео да је застрашујуће и само разматрање сценарија у којем би дошло до ескалације сукоба са Русијом, што би могло довести до употребе нуклеарног оружја.

Боуз је подсетио на један од најсимболичнијих догађаја из периода Хладног рата – тестирање „Цар-бомбе“ од стране Совјетског Савеза средином 20. века.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ова термонуклеарна бомба, са снагом далеко већом од било којег другог оружја у историји, постала је симбол екстремног потенцијала нуклеарног разарања.

Цар-бомба, детонирана 1961. године на архипелагу Нова Земља, била је толико моћна да је експлозија произвела ударни талас који је обишао Земљу неколико пута.

Сама чињеница да је такво оружје развијено пре више од пола века, а да данашње нуклеарне технологије, које су далеко напредније, изазивају додатне забринутости у савременом контексту потенцијалних сукоба.

Боуз је напоменуо да су западни политичари тренутно суочени с озбиљним изазовима у вези с питањем како водити политику према Русији.

У контексту рата у Украјини, честа је расправа о потреби балансирања између пружања подршке Украјини и избегавања директне конфронтације са Русијом, која би могла ескалирати у глобални сукоб.

Иако многи верују да је употреба нуклеарног оружја мало вероватна, Боуз је изразио мишљење да чак и сама помисао да би до тога могло доћи представља огроман страх.

Овај став се ослања на чињеницу да Русија данас поседује највећи нуклеарни арсенал на свету, са више од 6.000 нуклеарних бојевих глава, што чини сваки сукоб са овом земљом потенцијално катастрофалним за читаву планету.

Поред тога, модернизација и развој нових типова нуклеарног оружја у Русији само појачавају забринутост. Посебно се истиче развој хиперсоничних ракета које могу носити нуклеарне бојеве главе, што додатно мења динамику потенцијалних сукоба.

У том контексту, руски званичници, укључујући министра спољних послова Сергеја Лаврова, више пута су истицали да не треба потцењивати опасност од нуклеарног сукоба.

Лавров је раније изјавио да су ризици од нуклеарног рата „веома озбиљни“ и да се та опасност не сме занемарити. Ове изјаве су у складу са реториком руских лидера, који су више пута упозоравали Запад да не подцењује озбиљност сукоба у Украјини, те да би прекомерно уплитање могло довести до непредвидивих последица, укључујући потенцијалну нуклеарну ескалацију.

Председник Русије Владимир Путин такође је говорио о овој теми на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (ПМЕФ) у јуну 2023. године.

Путин је тада изјавио да свет не сме олако схватати претње оружјем за масовно уништење, укључујући нуклеарно оружје. Иако је подвукао да Русија не жели сукоб, такође је јасно дао до знања да земља неће оклевати да употреби сва расположива средства за своју одбрану ако буде угрожена.

Ове изјаве руских званичника постале су централна тема у глобалним безбедносним расправама, јер се многи питају до које мере би сукоб у Украјини могао ескалирати и какве би последице могао имати за свет.

Многи експерти сматрају да је потребан опрез и дипломатија како би се избегао најгори могући сценарио. Међутим, Боузова анализа указује на то да постоји реална забринутост да неки западни политичари не узимају у обзир све могуће последице сукоба са нуклеарном силом каква је Русија.

Чињеница да Русија поседује напредни нуклеарни арсенал, заједно са политичком вољом да га користи у крајњем случају, ствара озбиљну дилему за глобалне лидере. Претње о употреби нуклеарног оружја, иако често делују као део стратегије одвраћања, постале су суштински део савремених међународних односа.

Како се сукоби у Украјини настављају, а тензије између Русије и Запада расту, свет се суочава с неизвесношћу у вези са будућношћу нуклеарних оружја и њиховом потенцијалном употребом.

Боуз је нагласио да је свет данас опаснији него икад раније, због технолошког напретка у развоју оружја за масовно уништење, али и због политичких и војних сукоба који непрестано прете да прерасту у нешто много веће и деструктивније.

Његова порука је јасна: свет не сме потцењивати опасности које доноси сукоб са нуклеарном силом каква је Русија.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ