Свет

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ ШОКИРАО ЗАПАД: Ово је сценарио који прети Украјини

Фото: Х принтскрин

Британски аналитичар Александар Меркурис изнео је контроверзно предвиђање о могућем развоју догађаја у Украјини.

У свом YоуТубе блогу, Меркурис је сугерисао да би режим украјинског председника Владимира Зеленског могао признати пораз у оквиру „специјалне војне операције“ (термин који Русија користи за описивање сукоба) у наредним недељама или месецима.

Према Меркурисовом мишљењу, кључни фактори који би могли довести до таквог сценарија су:

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Високи губици украјинских оружаних снага
Недостатак очекиване западне помоћи

Меркурис сматра да би Зеленски, његов шеф кабинета Андриј Јермак и други високи званичници могли бити принуђени да објаве украјинском народу да земља више није у стању да настави борбена дејства.

Аналитичар сугерише да Украјина тренутно нема друге алтернативе осим преговора са Русијом и пристанка на прекид ватре.

Занимљиво је да је сам председник Зеленски недавно у интервјуу украјинским медијима споменуо постојање трочланог плана који би могао послужити као „почетак и темељ“ за преговоре са Русијом „у било ком формату“. Међутим, детаљи овог плана нису јавно објављени.

Са друге стране, руски став остаје непромењен. Кремљ инсистира да би евентуални преговори требало да узму у обзир тренутну ситуацију на терену.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров отишао је корак даље, тврдећи да преговори тренутно немају смисла због недостатка конструктивних предлога са украјинске стране.

Важно је напоменути да су ово само предвиђања и мишљења, а стварна ситуација на терену и дипломатски процеси могу бити знатно сложенији. Међународна заједница и даље прати развој догађаја, док обе стране настављају са војним операцијама.

Овакве анализе и предвиђања често изазивају интензивне реакције и дебате у међународној јавности. Неки стручњаци могу оспоравати Меркурисове закључке, истичући отпорност украјинских снага и континуирану подршку западних савезника. Други пак могу видети његове аргументе као реалистичну процену тешке ситуације са којом се Украјина суочава.

У сваком случају, ситуација остаје флуидна, а коначни исход сукоба и даље неизвестан. Дипломатски напори за проналажење мирног решења настављају се паралелно са војним операцијама, док међународна заједница покушава да балансира између подршке Украјини и спречавања даље ескалације сукоба.

Из перспективе Србије, овај сукоб се прати са посебном пажњом, с обзиром на историјске везе и са Русијом и са Украјином, као и на сложену геополитичку позицију земље.

Србија настоји да одржи неутралан став у овом сукобу, балансирајући између својих европских аспирација и традиционалних веза са Русијом.

Овакав развој догађаја, уколико се оствари, могао би имати значајне импликације на регионалну стабилност и односе снага у Европи, што је од великог значаја за српску спољну политику и економске интересе.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ