Свет

ПАНИКА У ПЕНТАГОНУ! Ово још нико није урадио

Уколико Русија заиста донесе одлуку о обустави испоруке сировина попут уранијума, титанијума или никла, неке америчке нуклеарне електране могле би престати да раде, бродови не би могли да плове, а авиони да лете.

Атлантски савет, аналитички центар из САД, навео је да су два највећа извозника уранијума у Сједињене Државе Канада (27 одсто увоза) и Казахстан (25 одсто увоза).

Међутим, Русија је на јаком трећем месту са 12 одсто увоза и она игра кључну улогу у ланцу снабдевања нуклеарним горивом, како путем конверзије, тако и путем обогаћивања уранијума.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Русија годишње испоручује око 20 одсто нуклеарног горива за америчке реакторске флоте у вредности од милијарду долара. Из овог разлога је дозвољено изузеће и у новом америчком закону који предвиђа обуставу увоза уранијума из Русије, а који је дошао као још једна бесмислена мера против Руске Федерације, наводи Спутњик у својој анализи.

Иако су Американци одлучили да „казне“ Русе обуставом куповине уранијума од њих, ипак су се брзо предомислили и нагласили да ће постојати „одступања од закона“ уколико америчко Министарство енергетике утврди да им је руски уранијум ипак потребан.

Када је реч о титанијуму, Вашингтон пост наводи да су западне фирме, након избијања сукоба у Украјини, купиле титанијум у вредности од више стотина милиона долара и то од руске компаније повезане са руском одбрамбеном индустријом.

Овакве трансакције најбоље илуструју колико је тачно Запад зависан од Русије у погледу одређених производа.

У случају овог метала, та зависност изазива и забринутост за безбедност код многих америчких политичких и војних аналитичара, будући да је титанијум од кључног значаја када је реч о производњи како војних, тако и цивилних авиона.

У 2020. години, када је Америка престала да производи титанијумски сунђер, иначе неопходан за даљу производњу метала, у Русији се одвијало 15 одсто његове целокупне глобалне производње

Према проценама њујоршке трговинске корпорације С&П Глобал, Русија је други највећи светски произвођач рафинисаног никла прве класе и главни је добављач не само за Европу, већ и за Кину.

Поред ових сировина, ракетни мотори су још једна ставка веома неопходна Американцима, а чији извоз Руси могу потпуно да обуставе. Мало ко ван ваздухопловне индустрије САД зна да Американци деценијама купују ракетне моторе РД-180 и другу погонску технологију од Русије, вредну милијарде долара.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ